• Demonstrațiile au loc în mai multe orașe, fiind organizate de sindicate și partide de stânga furioase că propriul candidat a fost respins.
  • Barnier, fost negociator Brexit, spune că e deschis să formeze un guvern larg, dar stânga îl acuză că depinde de extrema dreaptă.
  • Demonstranții folosesc sloganuri precum „negarea democrației” și „alegeri furate”.

Zeci de mii de oameni protestează în Franța după numirea lui Michel Barnier, de dreapta, ca nou prim-ministru, scrie BBC.

Demonstrațiile au loc în orașe precum Paris, Marseille, Nantes, Nice și Strasbourg.

Protestele au fost organizate de sindicate și partide politice de stânga, care sunt furioase că propriul lor candidat pentru funcția de prim-ministru a fost respins de președintele Emmanuel Macron.

Barnier, fost negociator al Uniunii Europene pentru Brexit, a declarat că este deschis să formeze un guvern cu politicieni din întreaga paletă politică, inclusiv din stânga.

Jean-Luc Mélenchon, un veteran al partidului radical La France Insoumise, a cerut „cea mai puternică mobilizare posibilă” în marșurile naționale.

Aproximativ 130 de proteste au loc, cel mai mare marș pornind din centrul Parisului sâmbătă după-amiază.

Mélenchon s-a alăturat protestului din Paris, ținând un discurs pe spatele unei platforme împodobite cu sloganul: „Pentru democrație, opriți lovitura de stat a lui Macron”.

Demonstranții folosesc, de asemenea, sloganuri precum „negarea democrației” și „alegeri furate”.

Partidele de stânga sunt supărate că propriul lor candidat pentru prim-ministru, Lucie Castets, a fost respins de Macron, care a spus că aceasta nu avea nicio șansă de a supraviețui unui vot de încredere în Adunarea Națională.

Barnier ar putea supraviețui unui vot de încredere deoarece extrema dreaptă, care a câștigat de asemenea un număr mare de locuri, a declarat că nu va vota automat împotriva lui.

Acest lucru a dus la critici că guvernul său va depinde de extrema dreaptă.

„Avem un prim-ministru complet dependent de RN” a spus Castets.

Barnier a petrecut sâmbătă după-amiază vizitând un spital pentru copii din Paris, unde a subliniat importanța serviciilor publice, dar le-a spus lucrătorilor din domeniul sănătății că guvernul său „nu va face minuni”, a raportat postul local BFMTV.

Citește și