• Zeci de mii de manifestanți pro-palestinieni s-au adunat în centrul Londrei.
  • Poliția Metropolitană a implementat o operațiune semnificativă de securitate pentru acest eveniment.
  • Protestul a inclus un marș de la Russell Square către Whitehall.
  • Manifestanții au vizat instituții precum Barclays Bank și British Museum.
  • Un eveniment memorial separat, organizat de grupuri evreiești, va avea loc duminică în Hyde Park.

Zeci de mii de protestatari pro-palestinieni s-au adunat să mărșăluiască în centrul Londrei pentru a marca trecerea unui an de la atacurile din 7 octombrie din Israel, conform The Guardian.

Amploarea protestului și traseul manifestației

Sâmbătă, 5 octombrie 2024, zeci de mii de susținători ai cauzei palestiniene au inundat străzile centrale ale Londrei într-o demonstrație de amploare. Protestul a început în Bedford Square și a continuat cu un marș către Whitehall, unde au avut loc discursuri.

Manifestanții s-au adunat pentru a marca un an de la atacurile din 7 octombrie 2023 și pentru a-și exprima solidaritatea cu poporul palestinian.

Recomandări

CIOLACU, DESPRE AVORT
SAFIEDDINE A FOST UCIS
ZIUA EDUCAȚIEI
ZUCKERBERG ÎN LUMEA MODEI
VACCIN PENTRU CANCER
PLOI ÎN JUMĂTATE DE ȚARĂ

Manifestanții au blocat Tottenham Court Road adunându-se în fața unei sucursale Barclays imediat după prânz, cu o pancartă ținută lângă intrare pe care scria: „Rușine celor care au întors privirea la genocidul sadic al copiilor din Gaza și Cisiordania”.

Ei s-au adunat apoi în fața Bibliotecii Britanice, scandând: „Yemen, Yemen, fă-ne mândri. Întoarceți o altă navă” și: „British Museum. Pictați-l în roșu. Peste 100.000 de morți”.

În Bedford Square, unii purtau steaguri libaneze și iraniene și bannere pe care scria: „Nu sprijinim genocidul” și „Sionismul este rasism”, iar mulți scandau: „Palestina liberă, liberă”.

Operațiunea poliției și incidente

Două persoane au fost arestate sub suspiciunea că au atacat un angajat al serviciilor de urgență, a declarat poliția, ca parte a unei operațiuni de poliție „semnificative” desfășurată în întreaga capitală ca răspuns la evenimentele planificate de protest și comemorare.

Forțele de ordine au declarat că arestările au fost făcute atunci când oamenii au încercat să treacă de ofițerii care au format un cordon pentru a opri orice grupuri care se despart de protestul principal.

Comandantul Lou Puddefoot, care conduce operațiunea de poliție din Londra, a declarat că Scotland Yard a supravegheat protestele anterioare „fără teamă sau favoare”.

Ea a spus: „Protestele și evenimentele conexe au devenit o caracteristică a celor 12 luni de la atacurile teroriste îngrozitoare din Israel de acum aproape un an.

Le-am supravegheat fără teamă sau favoruri, asigurându-ne că protestele legale au putut avea loc, dar intervenind atunci când s-a trecut la infracționalitate. Recunoaștem că, în acest sfârșit de săptămână – atât de aproape de aniversarea zilei de 7 octombrie, emoțiile vor fi amplificate și temerile cu privire la siguranță și securitate vor crește, ceea ce este de înțeles.

Polițiștii au ținut legătura cu organizatorii evenimentului. Avem planuri detaliate în vigoare pentru a asigura siguranța celor prezenți și pentru a putea răspunde oricăror incidente sau infracțiuni.

Citește și