• Aproximativ 60 de persoane, inclusiv un prezentator TV proeminent și trei lideri ai protestelor, au fost reținute în Kampala după proteste anticorupție, sfidând o interdicție oficială.
  • Președintele Yoweri Museven a avertizat protestatarii, iar forțele de securitate au blocat drumurile și au dispersat manifestanții, care purtau pancarte cu mesaje precum „Opriți corupția”.
  • Protestele din Uganda au fost parțial inspirate de cele din Kenya vecină, iar autoritățile britanice și americane au impus sancțiuni unor oficiali ugandezi pentru corupție.

Zeci de persoane au fost reținute în Kampala, Uganda, după ce s-au alăturat unor proteste anticorupție dispersate, sfidând o interdicție oficială, scrie BBC.

Avocații au declarat că aproximativ 60 de persoane, inclusiv un prezentator TV proeminent și trei tineri lideri ai protestelor, au fost aduse în grabă în fața instanțelor și plasate în arest preventiv în urma unui marș de marți asupra parlamentului țării.

Președintele Yoweri Museven, care conduce Uganda de aproape patru decenii, a avertizat înainte de eveniment că protestatarii „se joacă cu focul”.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Marșul a fost organizat pe rețelele de socializare, pe fondul furiei provocate de acuzațiile de corupție de lungă durată care implică mai mulți funcționari publici de rang înalt.

Protestele au fost parțial inspirate de demonstrațiile de luna trecută din Kenya vecină, care l-au forțat pe președintele William Ruto să renunțe la creșterile fiscale planificate.
Poliția a anunțat anterior că a refuzat să acorde permisiunea pentru marș și că nu va permite nicio demonstrație care amenință „pacea și securitatea” Ugandei.

Marți, ofițerii antirevoltă au fost văzuți în timp ce blocau drumurile, în timp ce membrii forțelor de securitate sigilau drumurile și stăteau de pază în jurul clădirii parlamentului.

Fotografiile au arătat manifestanți purtând pancarte pe care scria „Opriți corupția” și numind parlamentul o „peșteră de hoți”. O alta scria: „Suntem protestatari pașnici”.
Altele au arătat protestatari care au fost bruscați de poliție și împinși în spatele dubițelor antirevoltă.

„Ne-am săturat de corupție”, a declarat protestatarul Samson Kiriya agenției de presă AFP printre gratiile unei dube, după ce a fost arestat.

Printre cei reținuți se numără Faiza Salima, cunoscută prezentatoare de televiziune și radio, precum și trei organizatori ai protestului – George Victor Otieno, Kennedy Ndyamuhaki și Aloikin Praise Opoloje. Bernard Oundo, președintele Societății de Drept din Uganda, a declarat că 50 de persoane au fost acuzate în cadrul unei audieri.

„Acesta a fost un proces grăbit. Aceștia au fost arestați și duși în fața instanței într-un timp foarte scurt și au fost arestați preventiv fără să li se asigure cauțiunea”, a spus el. „Ne vom asigura că acești oameni vor primi dreptate”.

În ajunul marșului, principalul lider al opoziției din Uganda, Bobi Wine, a declarat că forțele de securitate au asediat sediul din Kampala al partidului său, National Unity Platform.

El a declarat că unii dintre oficialii partidului său au fost „arestați prin violență” și că birourile au fost transformate într-o „cazarmă militară”.

Scriind pe X după marș, dl Wine, al cărui nume real este Robert Kyagulanyi, a declarat: „Salutări tuturor celor care au mărșăluit cu curaj și continuă să mărșăluiască împotriva corupției și guvernării proaste – chiar și în fața acțiunilor foarte brutale ale armatei și poliției!
„Lașii au prins tineri a căror singură infracțiune a fost ridicarea unei pancarte”.

El a adăugat că echipele juridice și de asistență socială vor fi puse la dispoziția celor care au nevoie de ele.

La începutul acestui an, Marea Britanie și SUA au impus sancțiuni unui număr de oficiali ugandezi, inclusiv președintelui parlamentului Anita Among și trei miniștri foști sau în funcție, pentru presupusa implicare în acte de corupție.

Citește și