• Zelenski a respins o vizită în Ucraina a secretarului general al ONU.
  • Vizita lui Guterres în Rusia a fost primită cu consternare în întreaga Ucraină.
  • Ministerul ucrainean de Externe a declarat: „Aceasta este o alegere greșită care nu promovează cauza păcii. Ea nu face decât să afecteze reputația ONU”.

Volodimir Zelenski a respins o vizită în Ucraina a secretarului general al ONU, António Guterres, din cauza călătoriei sale în Rusia, a declarat pentru BBC o sursă din biroul prezidențial. După ce a participat la un summit Brics în orașul rus Kazan în această săptămână, Guterres a dorit să viziteze Kievul.

„Președintele nu a confirmat vizita sa”, a declarat sursa pentru BBC. „După Kazan și după ce a dat mâna cu instigatorul războiului și a petrecut Ziua ONU pe teritoriul țării agresoare, ar fi oarecum ciudat să-l găzduiască aici.”

Vizita lui Guterres în Rusia – care a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în 2022 – a fost primită cu consternare în întreaga Ucraină. În timpul vizitei sale, Guterres a făcut apel la o „pace justă” în Ucraina și și-a reiterat poziția față de Putin că invazia Rusiei în țară a fost „o încălcare a Cartei Națiunilor Unite și a dreptului internațional”.

Recomandări

GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
ISRAELUL ATACĂ IRANUL
TRUMP O CRITICĂ PE HARRIS
TRUMP, VIZAT DE HACKERI
SINGURĂTATEA CA BOALĂ
SE SCHIMBĂ ORA

Într-o declarație înaintea vizitei lui Guterres la Kazan, Ministerul ucrainean de Externe a declarat: „Aceasta este o alegere greșită care nu promovează cauza păcii. Ea nu face decât să afecteze reputația ONU”. „Secretarul general al ONU a refuzat invitația Ucrainei la primul Summit global pentru pace din Elveția. Cu toate acestea, el a acceptat invitația la Kazan a criminalului de război Putin”, a adăugat declarația.

Organizat la inițiativa Ucrainei, la summitul din iunie din Elveția au participat peste 90 de țări. Acesta a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, oferind o propunere de pace cu privire la modul de încheiere a războiului. Moscova – care nu a fost invitată – a respins reuniunea ca fiind lipsită de sens.

Citește și