Zelenski anunță că Planul de Victorie al Ucrainei este finalizat

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că „Planul său de Victorie”, menit să aducă pacea în Ucraina, menținând în același timp țara puternică și evitând toate „conflictele înghețate”, este acum finalizat, după multe consultări, scrie Reuters.

Zelenski s-a angajat luna trecută să prezinte planul președintelui american Joe Biden, probabil săptămâna viitoare, când va participa la sesiunile Consiliului de Securitate și Adunării Generale ale ONU.

Deși a oferit actualizări zilnice despre pregătirea planului, Zelenski a dat puține detalii despre conținut, indicând doar că acesta urmărește să creeze condiții acceptabile pentru Ucraina, aflată acum în conflict cu Rusia de mai bine de 2 ani și jumătate.

„Astăzi, se poate spune că planul nostru de victorie este complet gata. Toate punctele, toate domeniile cheie de interes și toate adăugirile detaliate necesare ale planului au fost definite„, a spus Zelenski într-un mesaj video.

„Cel mai important lucru este determinarea de a-l implementa”.

Nu există, a spus Zelenski, nicio alternativă la pace, „nicio înghețare a războiului sau alte manipulări care ar amâna pur și simplu agresiunea rusă pentru o altă etapă„.

Marți, președintele a declarat că o întâlnire cu comandanții de top a produs „conținut bun și puternic” în termeni militari, „exact genul care poate întări semnificativ Ucraina”.

Zelenski a folosit ca bază pentru negocieri un plan de pace pe care l-a prezentat la sfârșitul anului 2022, cerând retragerea tuturor trupelor rusești, restaurarea granițelor post-sovietice ale Ucrainei și un mijloc de a trage Rusia la răspundere pentru invazia sa.

Planul a fost punctul focal al unui „summit de pace” găzduit de Elveția în iunie, participanții angajându-se să convoace un al doilea summit mai târziu în 2024.

Rusia nu a fost invitată la summitul din iunie și l-a catalogat ca fiind lipsit de sens, deși Ucraina și aliații săi spun că Moscova ar putea participa la următoarea întâlnire.

Zelenski a respins orice noțiune de negocieri, în timp ce trupele rusești ocupă aproape 20% din teritoriul țării.

Rusia a declarat în mod repetat că este dispusă să negocieze, dar exclude discuțiile atât timp cât forțele ucrainene rămân în regiunea Kursk, în urma incursiunii de luna trecută.

Exit mobile version