• Kievul a fost lovit de rachete și drone, iar Ucraina a lansat o incursiune în regiunea Kursk, Rusia, cucerind sate și amenințând orașul Sudzha.
  • Rusia a impus restricții și a evacuat peste 76.000 de persoane din regiunea Kursk din cauza atacurilor ucrainene.
  • AIEA a cerut evitarea unui accident nuclear în contextul luptei aproape de centrala nucleară Kursk.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a recunoscut pentru prima dată că armata sa desfășoară o ofensivă transfrontalieră în regiunea Kursk din vestul Rusiei. În discursul său video de sâmbătă seara, Zelenski a declarat că armata ucraineană împinge războiul pe „teritoriul agresorului”, scrie BBC.

Kievul și-a lansat atacul surpriză marți, avansând rapid mai mult de 10 km în interiorul Rusiei – cea mai profundă incursiune de când Moscova a început invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

În Ucraina, capitala Kiev și alte câteva regiuni au fost supuse unui atac rusesc cu drone și rachete în primele ore ale zilei de duminică, au declarat oficialii locali.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

În discursul său, președintele Zelenski a mulțumit „războinicilor” Ucrainei și a declarat că a discutat despre operațiunea din Rusia cu cel mai înalt comandant militar al țării, Oleksandr Syrskyi.

„Ucraina dovedește că poate într-adevăr să restabilească justiția și să asigure presiunea necesară asupra agresorului”, a adăugat el.

Rusia s-a străduit până acum să oprească înaintarea ucraineană, cu peste 76.000 de persoane evacuate din regiunea Kursk și un regim „antiterorist” impus în trei zone de frontieră.

Aceasta înseamnă că autoritățile din regiunile Kursk, Belgorod și Bryansk pot restricționa circulația persoanelor și a vehiculelor și pot utiliza, printre alte măsuri, ascultarea telefoanelor.

Luptele păreau să continue sâmbătă seara, iar guvernatorul din Kursk, Aleksei Smirnov, a declarat la începutul zilei de duminică că există persoane rănite în urma unui atac ucrainean „perfid”. El a raportat anterior că 13 persoane au fost rănite sâmbătă târziu, când epava unei rachete ucrainene doborâte a căzut pe o clădire cu mai multe etaje din capitala regională Kursk.

Guvernatorii regiunilor Voronej și Belgorod, învecinate Rusiei, au raportat, de asemenea, un atac ucrainean cu dronă în cursul nopții. Aceștia nu au menționat niciun rănit.

În Ucraina, un bărbat în vârstă de 35 de ani și fiul său în vârstă de patru ani au fost uciși în regiunea Kiev când un fragment de rachetă a căzut pe case rezidențiale, au anunțat duminică serviciile de urgență. Alte trei persoane au fost rănite, inclusiv un copil în vârstă de 13 ani.

Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a postat pe Telegram duminică dimineața devreme că unitățile de apărare aeriană „operează” și a avertizat civilii să rămână în adăposturi.

Rara incursiune a Ucrainei în Rusia a început marți dimineață, când până la 1 000 de soldați, sprijiniți de tancuri și vehicule blindate, au intrat în regiunea Kursk, a declarat Rusia. De atunci, ucrainenii ar fi cucerit mai multe sate și amenință, de asemenea, orașul regional Sudzha.

Vineri, a apărut o înregistrare video în care apar soldați ucraineni înarmați care susțin că dețin controlul asupra orașului, precum și asupra unei instalații-cheie de gaze rusești, deținută de compania Gazprom. BBC Verify a confirmat că imaginile video provin într-adevăr de la instalația Gazprom de la periferia nord-vestică a orașului Sudzha, la aproximativ 7 km de granița cu Ucraina. Înregistrarea video singură nu verifică afirmația că trupele ucrainene au cucerit întregul oraș.

Bloggeri militari ruși au afirmat anterior că orașul se află încă în mâinile Moscovei.

BBC Verify a confirmat locația unui alt videoclip postat online vineri dimineața. Acesta arată un convoi rusesc de 15 vehicule avariat, ars și abandonat pe un drum care traversează orașul Oktyabrskoe, la aproximativ 38 km de granița din partea rusă. Imaginile arată, de asemenea, soldați ruși – unii răniți, alții posibil morți – printre vehicule.

Moscova a trimis de atunci întăriri – inclusiv tancuri și sisteme de lansare de rachete – în regiunea Kursk, afirmând că trupele ruse „continuă să respingă tentativa de invazie” a forțelor ucrainene. Afirmația Rusiei nu a fost verificată independent.

Vineri, agenția nucleară a ONU a îndemnat atât Rusia, cât și Ucraina să „dea dovadă de maximă reținere”, în timp ce luptele se apropiau de centrala nucleară Kursk – una dintre cele mai mari instalații de acest tip din Rusia. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că trebuie luate măsuri „pentru a evita un accident nuclear cu potențial de consecințe radiologice grave”. Centrala este situată la aproximativ 60 km nord-est de Sudzha.

Citește și