• Zelenski a spus că este dispus să lucreze cu oricine era la putere în SUA.
  • „Poate că chiar nu înțelege ce se întâmplă în Ucraina, așa că trebuie să lucrăm cu Statele Unite”, a declarat Zelenski.
  • El a spus că speră că mandatul lui Starmer de la Downing Street va marca o eră „specială” în politica externă britanică.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că colaborarea cu Donald Trump dacă va fi reales ca președinte al SUA va fi „o muncă grea, dar suntem muncitori din greu”. Într-un interviu exclusiv pentru BBC din Londra, Zelenski a spus că este dispus să lucreze cu oricine era la putere în SUA.

Cu doar câteva zile în urmă, Trump l-a anunțat pe senatorul din Ohio JD Vance drept partener de candidatură la votul din noiembrie. Bărbatul de 39 de ani a spus în trecut „nu-i pasă ce se întâmplă cu Ucraina într-un fel sau altul”. Numirea a reînnoit temerile că angajamentul SUA față de Ucraina ar putea scădea dacă Trump va fi returnat la Casa Albă la alegerile din noiembrie.

„Poate că chiar nu înțelege ce se întâmplă în Ucraina, așa că trebuie să lucrăm cu Statele Unite”, a declarat Zelenski pentru BBC. Liderul ucrainean se află în Marea Britanie pentru a participa la o reuniune a Comunităţii Politice Europene (EPC), unde a ţinut un discurs joi după-amiază.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

EPC, care include cei 27 de membri ai Uniunii Europene, precum și 20 de non-membri precum Marea Britanie, este un forum mai informal de cooperare. Zelenski s-a întâlnit mai devreme cu premierul britanic Keir Starmer, care a promis că va fi alături de Ucraina „atâta timp cât este nevoie” și s-a angajat să cheltuiască 3 miliarde de lire sterline pentru ajutor pentru țară.

El a spus că speră că mandatul lui Starmer de la Downing Street va marca o eră „specială” în politica externă britanică. „Nu cred că poziția Marii Britanii s-ar schimba”, a spus Zelenski pentru BBC. „Dar aș dori ca prim-ministrul Starmer să vorbească despre politica internațională, despre apărarea securității mondiale, despre războiul din Ucraina”.

Vineri dimineață, președintele Zelenski se va adresa personal la o reuniune a cabinetului britanic – primul lider străin care a făcut acest lucru de la președintele american Bill Clinton în 1997.

Citește și