• Liderii NATO se reunesc la Washington în perioada 9-11 iulie, într-un moment crucial pentru Alianța Nord-Atlantică.
  • Statele Unite și aliații săi vor aloca mai mult de 1 miliard de dolari pentru a consolida sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei.
  • Statele Unite și aliații vor furniza Ucrainei zeci de sisteme tactice de apărare aeriană și alte 5 sisteme strategice de apărare aeriană în următoarele luni.
  • Blinken a spus că Danemarca și Țările de Jos au început să transfere avioane de luptă F-16 în Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților NATO să fie fermi în sprijinul acordat Ucrainei, în loc să aștepte „până în noiembrie”, referindu-se la alegerile prezidențiale din SUA, scrie Bloomberg.

Vorbind la începutul Summitului NATO, Zelenski a cerut Statelor Unite să ia măsuri suplimentare în a-i permite armatei ucrainene să lovească ținte, inclusiv baze aeriene din Rusia, și să ajute Ucraina cu capacități de lovitură grea în Crimeea.

„E timpul să ieșim din umbră, să punem deciziile puternice în funcțiune, să acționăm și să nu așteptăm luna noiembrie sau oricare alta lună”, a spus Zelenski la Institutul Reagan din Washington.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

„Pentru asta, trebuie să fim puternici și să nu facem niciun compromis. Toți. Și în primul rând America”.

Astăzi, Antony Blinken a anunțat, în cadrul Forumului Public de la NATO, că SUA și aliații trimit „chiar acum” avioane de luptă F-16 în Ucraina. Acestea vor ajunge în Kiev în această vară, spune Secretarul de stat al SUA.

Totodată, Statele Unite și aliații vor furniza Ucrainei zeci de sisteme tactice de apărare aeriană și alte 5 sisteme strategice de apărare aeriană în următoarele luni, a spus Biden la Ceremonia Aniversară NATO.

De asemenea, SUA și aliații vor anunța la Summitul NATO intenția de a oferi Ucrainei cel puțin 40 de miliarde de euro în 2025, a confirmat Casa Albă.

Citește și