• Planul de victorie al Ucrainei depinde de ajutorul militar oferit de SUA.
  • Zelenski va prezenta planul și candidaților prezidențiali americani Kamala Harris și Donald Trump.
  • Ucraina controlează acum 1.294 km² de teritoriu rusesc și 100 de așezări, potrivit generalului Oleksandr Syrskyi.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că incursiunea trupelor sale în regiunea rusă Kursk face parte dintr-un „plan de victorie” pe care i-l va prezenta președintelui american Joe Biden luna viitoare, scrie BBC.

Planul de victorie al Ucrainei

În cadrul unui forum de marți, președintele Zelenski a spus că succesul planului va depinde de președintele Biden și dacă SUA vor oferi Ucrainei „ceea ce se află în acest plan sau nu, dacă vom fi liberi să folosim acest plan sau nu”.

„Pentru unii poate părea prea ambițios, dar este un plan important pentru noi”, a adăugat el, spunând că va arăta, de asemenea, planul ambilor candidați prezidențiali americani, Kamala Harris și Donald Trump.

Recomandări

E VINOVAT
A.I. VA PREZICE PANDEMIILE
VINE VREMEA RECE
ELEVII ÎNVAȚĂ CU A.I.
OLD BUT GOLD
ÎNCEPE WOMEN RALLY

Incursiunea în Rusia

O serie de trupe ucrainene au început o incursiune în regiunea rusă Kursk la începutul lunii august, iar Rusia nu a reușit deocamdată să le respingă.

Vorbind la același forum, comandantul militar-șef al Kievului din Ucraina, generalul Oleksandr Syrskyi, a spus că Ucraina controlează acum 1.294 km² de teritoriu rusesc și 100 de așezări – deși aceste cifre nu au fost verificate de BBC.

Generalul Syrskyi a spus că Ucraina nu are intenția de a păstra teritoriul și că una dintre motivațiile incursiunii a fost de a distrage forțele rusești de la ofensiva lor din estul Ucrainei. Rusia caută să cucerească orașul Pokrovsk, care este un nod important și adăpostește o stație feroviară cheie.

Producția de rachete balistice în Ucraina

Președintele Zelenski a dezvăluit, de asemenea, că Ucraina a efectuat recent primul test de succes al unei rachete balistice produse în țară.

Zelenski a felicitat industria de apărare a țării sale, dar a refuzat să ofere mai multe detalii despre rachetă.

Deși Ucraina a folosit deja unele rachete balistice furnizate de SUA împotriva Rusiei, lucrează la dezvoltarea producției interne de armament militar pentru a-și diminua dependența de ajutorul occidental.

Cu toate acestea, deocamdată, Ucraina depinde în mare măsură de aprovizionarea militară din străinătate pentru a lupta împotriva Rusiei și a respinge atacurile acesteia.

La forum, președintele Zelenski a spus că Ucraina a folosit unele avioane de vânătoare F-16 sosite recent de la țările occidentale pentru a intercepta unele dintre rachetele trase de Rusia în ultimele zile – dar că țara va avea nevoie de mai multe avioane.

Rusia își intensifică atacurile

În ultimele două nopți, Rusia a bombardat Ucraina cu o avalanșă de drone și rachete care au ucis mai multe persoane și au provocat întreruperi ale curentului electric în diferite zone ale țării.

Astfel de atacuri arată că Moscova nu are nicio intenție de a opri războiul, a spus Zelenski: „Când vrei negocieri de pace, nu lansezi 230 de lovituri aeriene”.

De la incursiunea din Kursk, însă, Rusia a semnalat că nu se va angaja în niciun fel de negocieri de pace cu Ucraina.

„În momentul de față, subiectul negocierilor și-a pierdut aproape întreaga relevanță”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Citește și