Zelenski îl provoacă pe Trump să prezinte planul prin care vrea să oprească războiul dintre Ucraina şi Rusia: „Vrem să ştim dacă în noiembrie vom avea sprijinul SUA sau vom fi singuri”

Dacă Trump ştie cum să termine acest război, ar trebui să ne spună astăzi„, a declarat Zelenski într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg la Kiev. „Dacă există riscuri pentru independenţa Ucrainei, dacă ne pierdem statalitatea – vrem să fim pregătiţi pentru asta, vrem să ştim„.

Fostul preşedinte american s-a lăudat că va pune capăt războiului până la inaugurarea sa, în ianuarie. În cadrul dezbaterii televizate de săptămâna trecută, Trump a criticat miliardele cheltuite pentru apărarea Ucrainei, afirmând că Kievul „nu câştigă războiul”.

Într-un interviu de aproape o oră, liderul ucrainean a deplâns întârzierile livrărilor de arme din partea aliaţilor occidentali şi a spus că este „pregătit” să se întâlnească cu Trump pentru a asculta propunerile echipei sale.

Ei nu pot planifica viaţa mea şi viaţa poporului nostru şi a copiilor noştri„, a spus el. „Vrem să înţelegem dacă în noiembrie vom avea sprijinul puternic al SUA sau vom fi singuri„.

Zelenski a respins ideea că forţele ucrainene şi ruse se află într-un impas pe câmpul de luptă, afirmând că armata este mai bine poziţionată din punct de vedere al efectivelor decât acum câteva luni şi că o nouă ofensivă este o chestiune de înarmare a brigăzilor sale.

Şi, deşi a lăudat asistenţa în valoare de 61 de miliarde de dolari aprobat de Congresul SUA în acest an a spus că echipamentul militar ajunge prea greu pe front.

Aceasta este cea mai mare tragedie a acestui război, faptul că, între decizie şi realitate, avem de aşteptat foarte, foarte, foarte mult„, a declarat Zelenski.

Liderul ucrainean a mai spus că administraţia de la Beijing ar putea juca un „rol extraordinar” în rezolvarea conflictului, deoarece Moscova este dependentă de piaţa chineză pentru exporturi. El a sugerat că SUA şi China ar putea acţiona împreună pentru a pune capăt războiului, în cazul în care ar lăsa deoparte divergenţele.

Exit mobile version