• The Economist i-a luat un interviu lui Zelenski de Anul Nou.
  • Președintele ucrainean este dezamăgit de atitudinea aliaților occidentali, însă nu vede Rusia câștigătoare.
  • Spre deosebire de anul trecut, Zelenski nu vrea să dezvăluie planurile strategice, însă un punct cheie în desfășurarea războiului în 2024 va fi Crimeea.

Volodimir Zelenski e furios; nu din cauza succesului inamicilor săi (pe care nu-l vede) și nici din cauza lipsei de progres din partea armatei sale pe front. În schimb, președintele ucrainean este exasperat de atitudinea unora dintre aliații săi, precum și de indiferența unora dintre compatrioții săi.


Copleșit de greutățile războiului, de un an plin de știri negative și eșecul contraofensivei care părea atât de promițătoare la începutul anului 2023, Zelenski a reușit să-și adune forțele și umorul pentru un interviu via Zoom cu The Economist.


La o zi după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, Zelenski a surprins Ucraina și întreaga lume printr-un video filmat cu telefonul, de 32 de secunde, în care spunea atât: „Suntem aici”. El și echipa lui încă sunt aici, în complexul guvernamental din Kiev. Rusia încă lovește Kievul, Dnipro, Harkovul, Odessa și alte regiuni, însă lumea nu mai ascultă așa cum o făcea acum doi ani. Oboseala s-a instalat și în Ucraina. În Occident, titlurile care acaparează prima pagină ridică întrebarea dacă Putin a început să câștige războiul. Ajutorul pentru ucraineni a devenit, în America și Europa, un „comerț cu cai politic”.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT

Occidentul și-a pierdut simțul de „urgență” și mulți ucraineni și-au pierdut simțul de „amenințare existențială”, spune Zelenski. El încearcă să le reînvie pe ambele. „Poate n-am avut succes în 2023, așa cum și-ar fi dorit lumea. Poate nu merge totul la fel de repede pe cât își imaginează”, a spus el, dar ideea că Putin câștigă nu e nimic mai mult decât o „senzație”. Realitatea, spune Zelenski, este că forțele ruse încă sunt măcelărite în locuri ca Avdiivka, de unde s-a întors recent. Sursele britanice de informații pentru apărare estimează că, pe baza tendințelor de acum, Rusia va avea peste 500.000 de victime, uciși și răniți, până în 2025.

„Mii, mii de soldați ruși uciși – nimeni n-a venit să-i ia, măcar”. Zelenski spune că armata lui Putin a eșuat în cucerirea unui singur oraș mare în 2023, în timp ce Ucraina a reușit să străpungă blocada Rusiei din Marea Neagră, iar acum livrează milioane de tone de cereale folosind o nouă rută care îmbrățișează coasta de sud a Ucrainei : „O reușită uriașă!” , spune Zelenski.

Totuși, ca fost actor care a reușit să schimbe felul în care lumea percepe Ucraina, Zelenski știe că percepțiile pot deveni realitate în moduri mai puțin benefice. Într-un război care a devenit despre mobilizarea resurselor, credința răspândită printre aliații Ucrainei că victoria a devenit imposibilă reprezintă un risc care sărăcește Ucraina de banii și armele de care are nevoie pentru a câștiga. Fatalismul poate deveni o profeție care se autoîmplinește.


Din acest motiv, anul 2024 este foarte important. Pe măsură ce eforturile de război ale Rusiei cresc, iar resursele Ucrainei sunt epuizate, atenția Americii și a multor țări europene se îndreaptă spre politica internă, în pragul alegerilor din acest an. Misiunea lui Zelenski este mai grea ca oricând, iar miza n-a fost atât de mare de la începutul războiului.


La baza argumentelor președintelui ucrainean stă credința că, prin sprijinirea Ucrainei, Europa se protejează pe ea însăși de agresiunea Rusiei. „Dându-ne bani sau arme, vă sprijiniți pe voi înșivă. Vă salvați propriii copii, nu pe ai noștri”, avertizează el. Dacă Rusia are voie să pună mâna pe copiii ucraineni, atunci „va pune mâna și pe alți copii”. Dacă Rusia încalcă drepturile ucrainenilor, „va încălca drepturile în toată lumea”. Dacă Ucraina pierde, Putin va aduce războiul mai aproape de Occident. Putin simte slăbiciunea ca un animal, pentru că e un animal. Dacă simte miros de sânge, se simte puternic. Și te va mânca la cină cu tot cu Uniunea Europeană, NATO, libertate și democrație”.

„Poate lipsește ceva. Poate lipsește cineva. Cineva care poate să sprijine ideea că apărarea Ucrainei este apărarea tuturor”, spune Zelenski. Țările europene ar trebui să facă lobby în America pentru a sprijini Ucraina, spre binele tuturor.


„Serviciile de informații din mai multe țări europene au început să cântărească posibilitatea unui atac rusesc pe propriul lor teritoriu…Chiar și acele țări care n-au făcut parte din URSS”.

În ceea ce privește negocierile, Zelenski spune că nu a văzut nicio „schimbare fundamentală din partea Rusiei pentru pace”. Ce vede Ucraina, în schimb, este un baraj de rachete și drone asupra orașelor ucrainene în est, sud, nord și vest.

„Văd doar o țară teroristă”, spune Zelenski. Iar dacă Rusia va da semne că vrea să înghețe conflictul, așa cum au raportat unele publicații occidentale, „nu va fi pentru că sunt oameni corecți, ci pentru că nu mai au suficiente rachete, muniții și trupe. Ar fi pentru că au nevoie de pauză, să-și recapete forțele. Și apoi, să mai dea o pagină în acest război”.

Zelenski nu vrea să spună prea multe despre ce va obține Ucraina în 2024, pentru că dezvăluirile de vara trecută în ceea ce privește contraofensiva a ajutat Rusia să se pregătească. Dar dacă ar fi să transmită un mesaj, atunci „Crimeea și lupta din Marea Neagră vor deveni centrul gravitațional al războiului”. Izolarea Crimeei, care a fost anexată ilegal în 2014, și slăbirea capacităților militare ale Rusiei „sunt extrem de importante pentru noi, pentru că așa vom reuși să reducem numărul atacurilor din acea regiune”, spune Zelenski.

O operațiune de succes ar fi un „exemplu pentru întreaga lume”, continuă Zelenski. Ar avea un mare efect intern și în Rusia. Pierderea unui punct cheie din propaganda Kremlinului ar demonstra că „mii de ofițeri ruși au murit din cauza ambiției lui Putin”.

Ucraina a înregistrat deja victorii nesperate în peninsula de o mare importanță strategică, distrugând „un număr considerabil” de nave din flota Mării Negre – oficialii britanici spun că o cincime din această flotă a fost distrusă doar în ultimele patru luni. Pierderea bazelor navale pe care Rusia le-a deținut în ultimii 240 de ani ar fi o mare rușine pentru Putin.

Zelenski spune că viteza cu care va atinge orice fel de succes va depinde de asistența militară pe care o primește de la partenerii occidentali. Zelenski a cerut Taurus, o rachetă de croazieră cu rază lungă de fabricație germană, având abilitatea de a exploda înăuntrul unei ținte. Asta i-ar permite Ucrainei să distrugă podul Kerch, în valoare de 4 miliarde de dolari, iar asta ar rezulta în izolarea peninsulei Crimeea de Rusia. „Rusia trebuie să știe că pentru noi acesta este un obiect militar”. Zelenski spune că germanii nu sunt singura putere occidentală care-i stă în cale.

Zelenski nu vobește nici despre obiectivele pe care le are în est și sud. Obiectivul strategic al Ucrainei de a readuce Ucraina la granițele sale inițiale nu s-a schimbat și nu se va schimba, însă nu mai are puterea de a stabili parametrii luptelor sau cât teritoriu va putea elibera Ucraina în acest an.

Zelenski spune că misiunea imediată este „apărarea estului, salvarea celor mai importante orașe ucrainene din est și sud, Harkov, Dnipro, Zaporojie, Herson, Nikolaev și protejarea infrastructurii critice a țării”.

Așteptările pe care și le-a creat Zelenski înainte de contraofensiva din 2023 sunt parțial motivul pentru care există acum dezamăgiri. Un interviu acordat de Valery Zaluzhny, comandantul forțelor ucrainene, pentru The Economist, în noiembrie 2023, dezvăluie că armata se află în impas pe front. Deși inițial a stârnit o reacție furioasă din partea lui Zelenski, acele declarații i-au permis lui Zelenski însuși să-și modifice mesajul. Sprijinirea războiului nu depinde doar mobilizarea Occidentului, ci în primul rând de a Ucrainei.

„Trebuie să ne gândim la propria noastră putere”, spune Zelenski. În timp ce-și păstrează optimismul că America va furniza, până la urmă, ajutorul militar, spune Zelenski, Ucraina a început producția de armament, în caz că resursele Occidentului se subțiază. Ca plan B, Zelenski cere guvernului american să îi dea Ucrainei licența pentru a produce arme, variind de la sisteme de artilerie și rachete, până la apărarea aeriană.

„Mobilizarea societății ucrainene și a lumii de la începutul războiului nu mai există în prezent”, a spus Zelenski. „Trebuie să schimbăm asta”. Sondajele dezvăluie că reducerea vârstei de mobilizare de la 27 de ani – cât este acum – și reducerea motivelor de scutire nu sunt dorite – dar Zelenski spune că nu există nicio altă alternativă.

„Mobilizarea nu e doar despre soldații care merg pe front. Este mobilizarea tuturor eforturilor. Este singura cale de a ne proteja țara și de a ne elibera teritoriul. Hai să fim sinceri, am pus totul pe seama politicii interne”, spune Zelenski. „Este o decizie pe care ucrainenii vor trebui să o ia. Dacă vom continua să ne concentrăm pe politica internă, atunci va trebui să organizăm alegeri. Să schimbăm legea, constituția – dar să uităm de contraofensivă și de eliberarea teritoriului”.

La aproape doi ani de război, Zelenski și-a pierdut vitalitatea tinerească. Dar rămâne vehement că Ucraina nu va da înapoi în planul de a învinge Rusia. „Cea mai importantă profesie pe care un ucrainean o poate avea în acest moment este să fie în Ucraina…iar pentru partenerii occidentali, să fie alături de Ucraina. Dacă nu aveți curaj, atunci afară – sau la o parte. Nu renunțăm”.

Întrebarea care rămâne este dacă Zelenski va reuși să convingă restul lumii să-i împărtășească viziunea.

Citește și