• Legea pentru dotarea sistemului PATRIOT Ucrainei este la Cotroceni pentru promulgare.
  • Zelenski: Este un lucru care va sprijini cu adevărat ţara noastră, întreaga regiune.
  • România va cumpăra un alt sistem PATRIOT din fonduri externe nerambursabile.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit României pentru sistemul de rachete antiaeriene PATRIOT, pe care Parlamentul de la Bucureşti l-a aprobat să fie transferat Ucrainei. Acesta a spus că Ucraina va fi mai bine apărată, dar și întreaga regiune. Un astfel de sistem costă peste 300 de milioane de euro și are patru lansatoare de rachete, radare performante și un centru de comandă.

Cum ajută sistemele PATRIOT pentru apărarea civililor din țara vecină?

Sistemele PATRIOT au cele mai moderne radare pe care le are Ucraina în acest moment, motiv pentru care este foarte important să ajungă cât mai repede în țara vecină. Cele două camere ale Parlamentului au vota în regim de urgență luni și marți. Astăzi, legea este la Cotroceni și urmează să fie promulgată de Președintele Iohannis. După promulgare, Guvernul va emite o hotărâre prin care acest sistem va fi transferat. Ucraina va putea rachetele rusești mult mai devreme. S-a discutat foarte mult și despre securitatea României. Sistemul va fi înlocuit din fondurile externe nerambursabile.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a demisionat din funcție. Ce presupune acest lucru?

6 Miniștrii și-au prezentat demisia până acum. Vor mai fi multe demisii. Zelenski spunea aseară, în discursul lui, despre o toamnă foarte importantă pentru Ucraina. Acesta sublinia indirect că își va înlocui echipa de conducere. Ministrul de Externe aL Ucrainei, Dmitro Kuleba, era în funcție din 2020 și a făcut o treabă foarte bună, atât în relațiile cu alte țări din UE și nu numai.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Citește și