Zelenski se îndreaptă spre SUA cu un „plan de victorie” într-un moment periculos al războiului. Președintele se va adresa Adunării Generale a ONU

(210826) -- ZHANGJIAJIE, Aug. 26, 2021 (Xinhua) -- Staff members disinfect the entrance of the Tianmen Mountain scenic spot in preparation for its reopening in Zhangjiajie, central China's Hunan Province, Aug. 26, 2021. Zhangjiajie, a renowned tourist city in central China's Hunan Province, was classified as a low-risk area for COVID-19 Wednesday after the recent resurgence of COVID-19 has been subdued, according to the municipal government. Zhangjiajie, known for its scenic mountains, closed all its tourist sites and upgraded risk levels for COVID-19 on July 30 after the city reported one confirmed locally transmitted case of COVID-19. (Xinhua/Chen Sihan)

Volodymyr Zelenski merge în SUA pentru a stabili un „plan de victorie”, într-o încercare urgentă de a influența politica Casei Albe privind războiul Ucrainei cu Rusia, indiferent cine câștigă alegerile din noiembrie, scrie Reuters.

Liderul ucrainean a declarat că dorește să prezinte planul Președintelui Joe Biden și celor doi potențiali succesori ai săi, Kamala Harris și Donald Trump, în timpul călătoriei, în cadrul căreia se va adresa marți Adunării Generale a ONU.

Zelenski a declarat că, dacă planul este susținut de Occident, acesta va avea un impact larg asupra Moscovei, inclusiv unul psihologic care ar putea contribui la constrângerea Președintelui rus Vladimir Putin să pună capăt războiului pe cale diplomatică.

„Planul de victorie prevede măsuri rapide și concrete din partea partenerilor noștri strategici – de acum până la sfârșitul lunii decembrie”, a declarat Zelenski reporterilor vineri.

El a adăugat că planul va acționa ca o „punte” către un al doilea summit pentru pace condus de Ucraina, pe care Kievul dorește să îl organizeze și la care să invite Rusia mai târziu în acest an.

Zelenski dorește ca Ucraina să facă parte din NATO și Uniunea Europeană, iar Rusia să fie alungată de pe întreg teritoriul ucrainean, deși afirmă că acest din urmă obiectiv poate fi atins pe cale diplomatică. Putin susține că negocierile de pace pot începe numai dacă Kievul abandonează Rusiei porțiuni din estul și sudul Ucrainei și renunță la planul său de aderare la NATO.

Călătoria lui Zelenski are loc într-o conjunctură periculoasă pentru Ucraina. O victorie a lui Trump în alegerile prezidențiale din 5 noiembrie ar putea determina o revizuire a politicii Washingtonului privind Ucraina, care se bazează în mare măsură pe sprijinul militar și financiar al SUA.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că Biden este nerăbdător să discute despre „strategia cuprinzătoare a lui Zelenski pentru succesul în acest război” împotriva Rusiei.

Exit mobile version