• Ucraina și Belgia au semnat un pact de securitate la Bruxelles.
  • Belgia va da Ucrainei 30 de avioane de luptă F-16 până în 2028.
  • Primele aeronave vor ajunge la Kiev până la sfârșitul acestui an.
  • Până în 2025, Belgia va primi avioane F-35 de la SUA.
  • Ajutorul militar belgian pentru Ucraina e de 977 de milioane de euro.
  • Suedia suspendă livrarea avioanelor Gripen ca să facă loc pentru F-16.

Până să ajungă în Portugalia, Zelenski a făcut o oprire și în Belgia – unde a pus mâna pe încă un miliard de euro – ajutor pentru țara lui. Belgia și Ucraina au semnat un acord de securitate pe 10 ani. Armata ucraineană va primit 30 de avioane de luptă F-16 până în 2028, iar primele vor ajunge la Kiev până la sfârșitul anului. Avioanele vor fi livrate doar atunci când Belgia va primi avioanele F-35 pe care le-a comandat de la americani în 2018.

Vizita la Bruxelles vine după ce, pe 27 mai, Volodimir Zelenski a fost în Spania, unde a semnat un acord de securitate între cele două țări. Spania s-a angajat să acorde Ucrainei echipamente militare în valoare de 1 miliard de euro pe parcursul anului 2024.

De cealaltă parte, Suedia nu va mai da Ucrainei avioane de luptă Gripen, ca să le dea timp piloților ucraineni să se obișnuiască mai întâi cu avioanele F16. Ministrul suedez al Apărării spune că sunt anumite țări care i-au indicat ferm să oprească livrarea.

Recomandări

JOE BIDEN NU RENUNȚĂ
SCHIMBĂRILE CLIMATICE FAC RAVAGII
CE SPUNE TIMBERLAKE DESPRE ARESTARE
EXTREMA DREAPTĂ SĂRBĂTOREȘTE
BANNON: „ARMATA MAGA ESTE PREGĂTITĂ”
PUBLICUL NU A FOST PREA ÎNCÂNTAT DE SZA

Turneul președintelui Zelenski în vestul Europei are ca scop principal semnarea acordurilor bilaterale de securitate și vine pe fondul intensificării în ultimele săptămâni a atacurilor Rusiei, mai ales în zona Harkov.

Citește și