• Volodimir Zelenski este de așteptat să călătorească în Marea Britanie săptămâna viitoare pentru a se adresa liderilor europeni.
  • Președintele ucrainean s-a întâlnit săptămâna trecută cu Keir Starmer la Summit-ul NATO de la Washington.
  • Conferința este cea de-a patra întâlnire a Comunității Politice Europene, un colectiv creat de președintele francez, Emmanuel Macron.

Volodimir Zelenski este de așteptat să călătorească în Marea Britanie săptămâna viitoare pentru a se adresa liderilor europeni la Palatul Blenheim. Aceștia care se întâlnesc pentru a discuta despre Ucraina, securitatea europeană și democrație, scrie The Guardian.

Președintele ucrainean s-a întâlnit săptămâna trecută cu Keir Starmer la Summit-ul NATO de la Washington, dar aceasta ar fi prima lui ocazie de a întâlni o delegație mai largă a guvernului laburist, care va fi nerăbdătoare să reitereze sprijinul continuu al Marii Britanii. Aranjamentele sale de călătorie sunt rareori confirmate, dar o sursă a spus că este „sigură în pondere de 90%” că Zelenski va fi acolo.

Conferința este cea de-a patra întâlnire a Comunității Politice Europene, un colectiv lansat după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, creat de președintele francez, Emmanuel Macron . Este văzută ca o oportunitate „foarte semnificativă” pentru Starmer de a găzdui nu doar până la 50 de lideri europeni, ci de a restabili încrederea în Regatul Unit și de a arăta lumii că țara este din nou pe scena internațională după ani de prejudicii cauzate de Brexit.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

EPC este conceput pentru a facilita consolidarea legăturilor dintre liderii UE și cei din afara UE într-un cadru informal, cu conferințe anterioare organizate în Spania, Moldova și Republica Cehă.

În afară de Marea Britanie, sunt invitate țări din afara UE, inclusiv Norvegia, Islanda, Georgia, Kosovo, Serbia, Albania și Turcia, deși Recep Tayyip Erdogan, președintele turc care nu a participat la Summit-urile anterioare, nu a confirmat participarea.

În calitate de gazdă, Starmer se va adresa sesiunii plenare de deschidere, care va avea loc într-una dintre sălile din Palatul Blenheim, locul de naștere al lui Winston Churchill. El este de așteptat să sublinieze angajamentul Regatului Unit față de Ucraina și Zelenski și de a restabili relația țării după Brexit cu UE.

Premierul s-a angajat deja să stabilească legături mai strânse cu UE, iar noul Ministru al Relațiilor Europene, Nick Thomas-Symonds, s-a deplasat luni la Bruxelles pentru o întâlnire introductivă cu negociatorul Brexit Maroš Šefčovič.

Simon Harris, taoiseach-ul irlandez, s-a angajat să sprijine Regatul Unit la nivel european și le-a instruit miniștrilor săi să intensifice contactele cu omologii londonezi.

Starmer va avea o serie de discuții bilaterale – se întâlnește cu Harris cu o seară înainte la Checkers și este de așteptat să aibă o întâlnire separată cu Macron joi, în plus față de sondaje de la liderii UE cu privire la ceea ce ar putea un nou pact de securitate și apărare cu Regatul Unit.

Ucraina va domina discuția plenară cu liderii, care vor fi apoi invitați să se alăture a trei grupuri de lucru separate, centrate pe apărare și democrație, care vor include sesiuni despre criza de dezinformare, energie și migrație.

De asemenea, Macron este hotărât să profite de această ocazie pentru a trimite un mesaj puternic de sprijin Ucrainei din partea UE în fața amenințărilor reînnoite din partea lui Vladimir Putin și a unor comentarii mai de rău augur din această săptămână ale fostului președinte rus Dmitri Medvedev, care a denunțat promisiunea la Summit-ul NATO de a susține în cele din urmă aderarea Ucrainei la blocul de apărare.

Securitatea în jurul Summit-ului este strictă, cu restricții de spațiu aerian în vigoare peste palatul Oxfordshire între 14 și 18 iulie. Dronele de poliție și serviciul aerian al poliției vor impune spațiul aerian restricționat, potrivit poliției din Thames Valley.

Citește și