• Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat luni că forțele israeliene vor declanșa o campanie de ofensivă împotriva organizației teroriste Hamas ,,cum nu s-a mai întâmplat înainte”.
  • Ministerul palestinian al Sănătății: Numărul morților din Gaza a crescut la 687. Sunt peste 3.700 de răniți.
  • Hezbollah bombardază nordul Israelului și mobilizează mii de luptători, iar ca reacție, aviația IDF bombardază Libanul.

23.24-Israelul bombardează Siria după ce rachete au lovit teren deschis în Platoul Golan

Armata israeliană a declarat că a bombardat marți Siria după ce rachete au lovit teren deschis în Platoul Golan sirian ocupat.

Armata nu a acuzat niciun grup de atacul cu rachete.

Guvernul sirian nu a făcut niciun comentariu. Cu toate acestea, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un observator de război al opoziției cu sediul în Marea Britanie, susține că o facțiune palestiniană a condus atacul cu rachete de pe teritoriul sirian.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

23.00- Cel puțin 20 de cetățeni americani sunt dați dispăruți după atacurile Hamas, afirmă consilierul pentru securitate națională

22.00- Zeci de centre din toată țara cântă „Israel trăiește

21.20- Președintele Biden vorbește despre războiul dintre Israel și Hamas

21.13- Șeful politicii externe a UE: Israelul trebuie să respecte dreptul internațional

Israelul are dreptul de a se apăra, dar unele dintre deciziile pe care le-a luat în ultimele zile sunt contrare dreptului internațional, a declarat marți Josep Borrell, șeful politicii externe a Uniunii Europene, în fața presei.

„Israelul are dreptul de a se apăra (singur), dar trebuie să o facă în conformitate cu dreptul internațional, cu dreptul umanitar, iar unele decizii sunt contrare dreptului internațional”, a declarat Borrell după o reuniune a miniștrilor afacerilor externe din UE la Muscat, în Oman.

19.54- CNN: Netanyahu a vorbit cu președintele Biden cu puțin timp în urmă și l-a informat că intenționează să invadeze Fâșia Gaza pe uscat.

19.48- Numărul morților din IDF a crescut la 155

19.45- Națiunile Unite: Cel puțin 200.000 de locuitori din Gaza au fost strămutati din cauza atacurilor aeriene.

18.57- Netanyahu a discutat cu Biden posibilitatea de a intra pe teren cu trupe în Gaza

CNN scrie că în conversația suplimentară dintre premierul Benjamin Netanyahu și președintele american Joe Biden, Netanyahu a ridicat posibilitatea ca Israelul să fie forțat să intre în subteranul Fâșiei Gaza. Potrivit raportului, din partea unui oficial american, „Biden nu l-a avertizat cu privire la această posibilitate.” Se mai susține că în discursul său din această seară, al doilea de la izbucnirea războiului, Biden nu este de așteptat să îndemne Israelul să „se comporte cu reținere”.

18.51- Purtătorul de cuvânt al IDF: Tancurile IDF au atacat acum punctele de observare ale organizației teroriste Hezbollah

Purtătorul de cuvânt al IDF: Ca răspuns la lansările efectuate de pe teritoriul libanez cu puțin timp în urmă, tancurile IDF au atacat două posturi de observare ale organizației teroriste Hezbollah.

18.34- Armata israeliană spune că aproximativ 15 rachete au fost trase din Liban, 4 au fost interceptate, iar 10 au căzut în zone deschise

17.55- Presa israeliană începe să anunțe peste 1000 de morți

17.48- Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: A început bombardarea țintelor de pe coasta Fâșiei Gaza

17.36- 830 morți în Gaza

17.33- Houthis din Yemen avertizează că vor lansa rachete și drone dacă SUA vor interveni în conflictul din Gaza

Liderul houthi din Yemen, Abdel-Malek al-Houthi, a declarat marți că, dacă SUA intervine direct în conflictul din Gaza, grupul va răspunde cu drone și rachete și va lua alte opțiuni militare.

17.23-IDF continuă atacurile din Gaza, în timp ce se aud explozii în Ashkelon

Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat că continuă să atace țintele Hamas din Fâșia Gaza. Mesajul a fost postat la un minut după ce a trecut termenul limită impus de Hamas pentru evacuarea populației din Ashkelon.

Armata a postat, de asemenea, pe aplicația de mesagerie Telegram că sirenele sună în Ashkelon.

17.10- Rachetele vizează Ashkelon

În momentul în care a trecut termenul limită al Hamas, la ora locală 17:00, au putut fi auzite mai multe explozii puternice.

UPDATE 16.55- Jihadul Islamic isi asuma responsabilitatea pentru atacurile din Tel Aviv.

UPDATE 16.35- Putin spune că ultimul război din Gaza este rezultatul eșecurilor politicii americane

Președintele rus Vladimir Putin a descris marți ultimul război israeliano-palestinian ca fiind rezultatul politicii externe eșuate a Statelor Unite.

Vorbind la începutul discuțiilor sale cu premierul irakian în vizită, Mohammed Al-Sudani, Putin a declarat, în primul său comentariu despre război, că „mulți vor fi de acord cu mine că acesta este un exemplu viu al eșecului politicilor americane în Orientul Mijlociu”.

UPDATE 16.10- Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei emite directive pentru trimiterea de ajutoare umanitare și medicale urgente către palestinienii din Gaza, prin punctul de trecere Rafah

UPDATE 15.57- IDF spune că l-a ucis pe ministrul economiei al organizației teroriste Hamas seara trecută

UPDATE 15.47 – Peste 1000 de morți în Israel

Ambasada Israelului la Washington: Numărul morților a crescut la peste 1.000.

UPDATE 15.46 – Zakaria Ma’amr, un membru al biroului politic Hamas, a fost ucis în lovituri în Gaza.

UPDATE 15.41 – Ministerul Sănătății și Comandamentul Frontului Intern al Forțelor de Apărare Israelului ordonă ca campusul Rambam Healthcare din Haifa să fie pregătit pentru evenimentul izbucnirii unui război în nordul Israelului.

Ministerul Sănătății și Comandamentul Frontului Intern al Forțelor de Apărare Israelului ordonă ca campusul Rambam Healthcare din Haifa să fie pregătit pentru evenimentul izbucnirii unui război în nordul Israelului.

Rambam este furnizorul de îngrijire desemnat pentru cea mai mare parte din nordul țării și pentru toți soldații și civilii răniți în timp de război din regiune.

Spitalul găzduiește Spitalul Subteran de Urgență Fortificat Sammy Ofer, o unitate de trei niveluri, cu 2.000 de paturi, concepută pentru îngrijirea sigură a pacienților în condiții de război.

UPDATE 15.35 – Noi bombardamente

Rachete au căzut în Rishon Letzion, Nes Zionit și Givat Shmuel.

UPDATE 15.30 – Explozii în Tel Aviv.

Explozii puternice au auzit în zona Rishon Lezion Holon și Tel Aviv.

UPDATE 15.27 – Brigăzile Al-Qassam anunță bombardarea aeroportului Ben Gurion și afirmă că bombardamentul este un răspuns la țintirea civililor

Brigăzile Al-Qassam anunță bombardarea aeroportului Ben Gurion și afirmă că bombardamentul este un răspuns la țintirea civililor.

UPDATE 15.25 – Irak e pro Palestina

◾️ Putin și-a exprimat regretul față de agravarea din Israel, numind-o un exemplu clar al eșecului politicii SUA în Orientul Mijlociu;

◾️ Statele Unite au încercat să monopolizeze așezarea din Orientul Mijlociu și nu au fost preocupate să găsească compromisuri acceptabile pentru toți;

◾️ Este necesar să se rezolve problema creării unui stat palestinian suveran;

◾️ Toate părțile implicate în conflictul din Israel trebuie să depună eforturi pentru a reduce prejudiciul civil la zero;

◾️ Moscova și Bagdadul coordonează cu succes lucrările în cadrul OPEC+ pentru a stabiliza situația de pe piețele energetice mondiale.

UPDATE 14.57 – Sună, din nou, sirenele

Sună sirenele în Sderot, Meflasim și Kissufim.

Acum, Sderot, Eshkol, Nir Am, Mefalsim, Netiv HaAsara, Javim și Kfar Saber sunt sub bombardamentele rezistenței.

UPDATE 14.54 – Hamas solicită mitinguri în masă

Gruparea teroristă Hamas solicită mitinguri în masă în Cisiordania, Ierusalim și în întreaga lume arabă și musulmană vineri în sprijinul luptei sale împotriva Israelului.

Grupul salută realizările aripii sale armate, Izz al-Din al-Qassam, și face apel la tinerii palestinieni din Cisiordania „să se ridice și să iasă în mulțime hohotitoare” și să se ciocnească cu coloniștii și soldații din zonă.

Se adresează, de asemenea, arabilor israelieni, cerându-le să se adune la complexul Al-Aqsa din Ierusalim, Muntele Templului, pentru a-i împiedica pe evrei să-l „profaneze” și să „construiască pe el”.

Hamas face, de asemenea, un apel către palestinienii din diaspora, precum și „oamenii liberi ai națiunii noastre arabe și islamice din întreaga lume”, să se adune în „cel mai apropiat punct de Ierusalim” pentru a-și arăta solidaritatea cu grupul terorist. și opriți „planurile israeliene de a iuda Ierusalimul și Al-Aqsa”.

UPDATE 14.48 – Incident de securitate pe plaja Zikim

Incident de securitate pe plaja Zikim: 4 teroriști au fost uciși.

UPDATE 14.37 – Convoaiele se întorc de frica bombardamentelor

Un raport din ziarul al-Arabi Al-Jadid conform căreia o serie de camioane egiptene cu echipamente și combustibil care se îndreptau spre Gaza s-au întors.

UPDATE 14.32 – Zeci de persoane dispărute găsite de forțele de securitate israeliene.

Camera de urgență a Israelului, formată din reprezentanți ai IDF, Shin Bet, Poliție, biroul premierului și nu numai, a anunțat marți că a găsit 30 de persoane dispărute lângă Ein Hashlosha.

UPDATE 14.27 – Oamenii stau la coadă să doneze sânge

Spitalul Ichilov din Tel Aviv raportează că peste 1.500 de oameni stau într-o coadă de o jumătate de kilometru, așteaptă să intre în holul spitalului pentru a dona sânge.

Conducerea de sânge durează până la ora 20.00. în această seară, iar donatorii cu sânge de tip O sunt deosebit de necesari.

UPDATE 14.23 – Președintele Israelului se va întâlni cu familiile persoanelor răpite

Președintele Yitzhak Herzog se va întâlni astăzi la ora 17:00 cu reprezentanții familiilor persoanelor răpite și dispărute la Casa Președintelui din Ierusalim. La întâlnire va fi prezent și responsabilul cu problema răpiților și a persoanelor dispărute, generalul de brigadă (resp.) Gal Hirsch.

UPDATE 13.58 – Ministerul Securității Naționale va cumpăra 10.000 de puști

Ministrul Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, anunță că ministerul său achiziționează 10.000 de puști pentru a înarma echipele civile de securitate, în special pe cele din orașele apropiate granițelor, precum și orașele mixte evreiești-arabe și așezările din Cisiordania.

Ministrul, care conduce partidul de extremă dreapta Otzma Yehudit, spune că 4.000 de puști de asalt au fost deja cumpărate de la un producător israelian și vor fi distribuite imediat.

Au fost achiziționate și căști și veste antiglonț care vor fi distribuite împreună cu puștile de asalt.

Ben Gvir a spus că armele și echipamentele vor fi distribuite în „sute de orașe care au echipe de securitate civile legate de forța poliției de frontieră a poliției israeliene”.

Echipele civile de securitate asigură securitate orașelor și comunităților mici de la periferia Israelului și așezărilor din Cisiordania, unele dintre ele au ajutat la apărarea rezidenților de invazia Hamas de sâmbătă.

„Vom întoarce lumea cu susul în jos, astfel încât orașele să fie protejate. Am dat instrucțiuni pentru înarmarea masivă a echipelor de securitate civilă”, spune Ben Gvir.

UPDATE 13.55 – Ancheta Germaniei

Germania a lansat o anchetă asupra membrilor organizației islamiste Hamas pentru presupuse crimă, omor din culpă și luare de ostatici, a declarat marți un purtător de cuvânt al procurorului federal, confirmând un raport al cotidianului Bild.

UPDATE 13.52 – Declarație de presă a purtătoarei de cuvânt a municipiului Sderot

Purtătoarea de cuvânt a municipiului Sderot

De aseară, a avut loc un atac cibernetic pe paginile oficiale de Facebook ale Municipiului Sderot și ale primarului Alon Davidi. Zeci de mii de arabi au încercat să preia paginile cu videoclipuri și comentarii în arabă și să rănească spiritul oamenilor și să umilească morții și eroii din Gaza și Sderot.

În aceste ore, municipalitatea depune eforturi împotriva Facebook Israel pentru a împiedica preluarea paginilor.

„Facem apel la poporul Israel să fie alături de noi și online și să multiplice comentariile în ebraică, comentarii încurajatoare și înălțătoare, astfel încât paginile să revină la noi. Aceste pagini sunt folosite de noi pentru a transmite informații vitale și salvatoare către locuitorii”, a spus Davidi.

Yaron Sasson,
Purtătorul de cuvânt al primăriei

UPDATE 13.49 – A fost aprobată formarea unui guvern de unitate națională

Toți liderii partidelor din coaliția de guvernare au aprobat formarea unui guvern de unitate națională de urgență cu partidele din opoziție.

Netanyahu a primit autorizația de a forma imediat un astfel de guvern.

UPDATE 13.47 – Gaza solicită deschiderea unui coridor umanitar pentru răniți

UPDATE 13.44 – Reînnoirea bombardamentelor israeliene în zona de trecere Rafah.

UPDATE 13.37 – Declarație IDF

Purtătorul de cuvânt IDF:

În urma rapoartelor privind infiltrarea aeronavelor ostile în zona înconjurătoare, IDF a identificat o țintă care se îndrepta spre teritoriul statului Israel și a lansat un interceptor către acesta.

O examinare arată că nu este o aeronavă ostilă și nu reprezintă o amenințare pentru locuitori.

UPDATE 13.27

Pe lângă Miki Zohar, alți miniștri și deputați Likud l-au atacat pe ministrul Securității Naționale Itamar Ben Gvir, care amână guvernul de unitate pentru că nu va sta în forul limitat de luare a deciziilor.

Ministrul Smotrich a cerut: „Un guvern național de urgență, acum!”, Dichter a scris „Ben Gvir Azor”, iar Nir Barkat a susținut că „fiecare minut care trece fără ca un guvern de unitate să fie format este un prejudiciu adus efortului de război.”

Cu toate acestea, Likud ignoră de fapt faptul că, chiar și fără Ben Gvir, un astfel de guvern de unitate poate fi stabilit.

UPDATE 13.14 – Membru al Knessetului s-a alăturat unității de rezervă

Amichai Chikli, membru al Knessetului (Likud), la fel ca mulți alți legislatori israelieni, și-a abandonat activitățile obișnuite și s-a alăturat unității sale de rezervă.

UPDATE 13.10 – Nu există niciun apel oficial israelian de a direcționa rezidenții Fâșiei Gaza către teritoriul egiptean

Armata Israeliană: Confirmăm că nu există niciun apel oficial israelian de a direcționa rezidenții Fâșiei Gaza către teritoriul egiptean.

UPDATE 13.08 – Mesajul Ministerului Educației din Israel

Ministerul Educației din Israel a transmis un mesaj urgent către părinți.

„Copiii ar trebui să fie ținuți departe de rețelele de socializare precum TikTok și Instagram astăzi.

Hamas a început să încarce imagini și clipuri video cu combatanții săi abuzând și omorând soldați și civili israelieni.

Acesta este un război psihologic și încă un act de barbarie real.

Sperăm că platformele de social media sunt vigilenți și elimină imediat astfel de imagini în momentul în care sunt încărcate. Faptul că un grup precum Hamas are permisiunea să folosească aceste platforme în primul rând este o rușine.”

UPDATE 12.55 – Vor fi chemați la arme 360.000 de soldați

Autoritatea Israeliană de Radiodifuziune: Decizia este de a chema 360.000 de soldați de rezervă, nu doar 300.000.

UPDATE 12.54 – Brigăzile Al-Qassam bombardează Beersheba ocupată cu un baraj de rachete.

12:40 Brigăzile Al-Qassam bombardează Beersheba ocupată cu un baraj de rachete.

UPDATE 12.52 – Lior Raz, vedeta serialului de suspans „Fauda”, a participat aseară la o operațiune de salvare a „Brothers in Arms”.

Lior Raz, vedeta serialului de suspans „Fauda”, a participat aseară la o operațiune de salvare a „Brothers in Arms”, care au fost mobilizați pentru a ajuta la evacuarea oamenilor din Fâșia Gaza.

Raz, absolvent de Dovdvan, a mers la Otef împreună cu co-creatorul său al serialului „Fauda”, Ynet și jurnalistul „Yediot Ahronoth” Avi Issacharoff și fostul membru al Knesset Yochanan Plesner, absolvent al Siyrat Metkal.

UPDATE 12.34 – Bilanțul morților

Bilanțul în Palestina este de 770 de morti și 4.000 de răniți.

UPDATE 12.29 – Kremlinul ține negocieri

Pe 10 octombrie, Kremlinul va găzdui negocieri între președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și prim-ministrul Republicii Irak, Mohammed Sudani.

UPDATE 12.27 – Arabia Saudită vrea reuniune ministerială


Arabia Saudită solicită o reuniune ministerială urgentă a Comitetului Executiv al Organizației pentru Cooperare Islamică pentru a discuta despre escaladarea din Gaza

UPDATE 12.22 – IDF nu exclude posibilitatea atacării Libanului

Purtătorul de cuvânt al IDF nu exclude posibilitatea unui atac comun cu SUA în Liban în cazul în care Hezbollah se alătură campaniei: „Suntem în dialog militar cu SUA, nu este locul aici pentru a detalia”.

UPDATE 11.36 – 75% dintre israelienii din Galileea și-au părăsit casele

Channel 12 susține că „75% dintre rezidenții Galileii și-au părăsit casele” – într-o aparentă referire, în special, la zonele apropiate de granița de nord. (Aproximativ 1,6 milioane de israelieni trăiesc în Galileea.)

Reporterul postului de televiziune la graniță spune că în unele comunități de graniță, cifra este mai aproape de 90%.

„Cei care simt că nu pot face față tensiunii – nu doar astăzi, dar care suferă de traume acumulate de ani în urmă – au fost sfătuiți în urmă cu două zile să-și ia lucrurile și să se îndrepte încet, cu grijă, spre sud”, spune el, fără a preciza cine dat acest sfat.

UPDATE 11.33 – Limitarea cumpărăturilor

Cel mai mare lanț de supermarketuri din Israel, Shufersal, anunță că pune o limită la achiziționarea de bunuri de bază, inclusiv apă și ouă, deoarece israelienii continuă să se aprovizioneze cu alimente în a patra zi de război cu gruparea teroristă Hamas.

Cumpărătorii israelieni care intră în magazinele Shufersal vor putea cumpăra până la două baxuri de șase sticle de apă de 1,5 litri, un suport cu 30 de ouă sau două cutii cu 12 ouă, trei unități de lapte cu preț controlat și două pâini cu preț controlat.

UPDATE 11.29 – O celulă teroristă ascunsă pe plaja Zikim

Forțele de Apărare Israelului spun că forțele unității de elită Maglan au identificat o celulă teroristă ascunsă pe plaja Zikim, lângă granița cu Fâșia Gaza în această dimineață.

Un elicopter de luptă a fost trimis la fața locului pentru a lovi celula.

IDF spune că teroriștii au fost uciși.

Armata publică imagini ale loviturii și afirmă că în prezent continuă să lovească ținte în Fâșia Gaza.

UPDATE 11.20 – Inflirtrare în spațiul aerian al Israelului

Locuitorii mai multor orașe din nordul Israelului au primit ordin să rămână în adăposturi anti-bombe până la o nouă notificare, deoarece Forțele de Apărare Israelului spun că investighează o infiltrare în spațiul aerian al Israelului din Înălțimile Golan.

„A fost primit un raport cu privire la o presupusă infiltrare aeriană în zona Înălțimilor Golan și a Galileii Superioare”, spune IDF într-un comunicat.

„Soldații IDF conduc avioanele IDF și efectuează căutări în zonă”, adaugă acesta.

UPDATE 11.17 – Ministrul Justiției, Yariv Levin, spune că „trebuie înființat imediat un guvern național de urgență”

Ministrul Justiției, Yariv Levin, spune că „trebuie înființat imediat un guvern național de urgență” și că a lucrat pentru a atinge acest obiectiv în ultimele zile.

„Sunt zile dificile care necesită unitate, rezistență și ca noi să ne limităm declarațiile”, spune ministrul în prima sa declarație către presă de la începutul atacului brutal al Hamas împotriva Israelului sâmbătă.

În urma discuțiilor purtate în ultimele zile, acum pare probabil ca partidul Unitatea Națională a lui Benny Gantz să se alăture guvernului astăzi.

Şefii partidelor de coaliţie sunt programate să se întâlnească la ora 11:30 pentru a discuta şi, eventual, a aproba intrarea Unităţii Naţionale în guvern.

UPDATE 11.11 – Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Khamenei va ține un discurs

În următoarele ore, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Khamenei va ține un discurs.

UPDATE 10.50 – Declarația unui oficial Hamas

„Am ales momentul potrivit când inamicul (israelienii) erau ocupați cu vacanțele lor”, a spus un oficial Hamas.

UPDATE 10.45 – Forțele Aeriene Israeliene au trimis aeronave în Europa

Forțele Aeriene Israeliene au trimis aeronave în Europa noaptea trecută pentru a aduce sute de rezerviști ai IDF care erau în vacanță și nu aveau altă modalitate de a se întoarce acasă, deoarece toate zborurile către Israel au fost anulate.

UPDATE 10.30 – Prim-ministrul Benjamin Netanyahu face o evaluare a situației prin telefon cu asistenți de top și miniștri guvernamentali.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu face o evaluare a situației prin telefon cu asistenți de top și miniștri guvernamentali.

Lui i se alătură ministrul Apărării Yoav Gallant, ministrul Afacerilor Strategice Ron Dermer, șeful de stat major Herzi Halevi, consilierul pentru securitate națională Tzachi Hanegbi, șefii Mossad-ului și Shin Bet și membrii Statului Major al IDF.

UPDATE 9.38 – O sursă de rang înalt de la Curtea Penală Internațională (ICC) a declarat că există un mecanism care să tragă palestinienii la răspundere

Presa israeliană: O sursă de rang înalt de la Curtea Penală Internațională (ICC) a declarat că există un mecanism care să tragă palestinienii la răspundere pentru crimele de război conform dreptului internațional.

Cu toate acestea, deoarece Israelul nu este semnatar al CPI (a semnat Statutul de la Roma, dar nu l-a ratificat), pot exista obstacole. Deși, în 2021, instanța a declarat că are jurisdicție asupra acțiunilor israeliene din Gaza în timpul unei operațiuni din 2014.

UPDATE 9.27 – Un video IDF prezintă atacuri aeriene efectuate marți noaptea

Un video IDF prezintă atacuri aeriene efectuate marți noapte în zonele Rimal și Khan Yunis. În special, au fost vizate moscheile în care, potrivit armatei, existau depozite cu arme și centre de comandă pentru luptătorii palestinieni, precum și mai multe „apartamente operaționale”.

UPDATE 9.14 – Armata israeliană spune că cadavrele a 1.500 de militanți Hamas au fost găsite

Armata israeliană spune că cadavrele a 1.500 de militanți Hamas au fost găsite în Israel și în jurul Fâșiei Gaza. Hecht a spus că evacuarea tuturor comunităților israeliene din apropierea Fâșiei Gaza a fost aproape completă.

UPDATE 9.12 – Alți 596 de cetățeni români au revenit în țară

În cursul nopții de 9 spre 10 octombrie 2023, alți 596 de cetățeni români au revenit în România, prin intermediul a două curse Tarom și două curse operate de două companii aeriene private.

UPDATE 9.10 – Discuții între Quatar și Turcia despre Gaza

Qena: Prim-ministrul Qatar și ministrul de externe discută cu ministrul turc de externe despre evoluțiile din Gaza.

UPDATE 9.06 – Unitatea cibernetică de poliție din Lahab 433 a înghețat conturile de criptomonede folosite de organizația teroristă Hamas pentru a colecta donații pe rețelele sociale

Unitatea cibernetică Lahav 433 din poliție, în cooperare cu Sediul Național de Combatere Economică a Terorismului (METL) din cadrul Ministerului Apărării, Serviciul General de Securitate și alte organe de informații, conduce un efort continuu de localizare a infrastructurilor financiare în cripto- monede folosite de elementele teroriste pentru a-și finanța activitățile.

Se presupune că, odată cu izbucnirea războiului, organizația teroristă Hamas a lansat o campanie de strângere de fonduri pe rețelele de socializare, cerând publicului să depună cripto-monedele în contul său.

UPDATE 8.35 – Atacurile aeriene israeliene asupra Gazei distrug 790 de locuințe și avariază alte 5.330 de case

Atacuri aeriene israeliene asupra Gaza au distrus 790 de unități de locuințe și au afectat grav 5.330, a anunțat marți dimineața Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

UPDATE 8.22 – Israelul spune că a recâștigat „controlul deplin” asupra gardului de graniță cu Gaza

Armata israeliană spune că a recâștigat „controlul deplin” asupra gardului de graniță cu Gaza, care a fost încălcat pe mai multe fronturi de către gruparea Hamas.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că în ultimele 24 de ore nimeni nu a trecut gardul de 40 de kilometri, dar nu a ignorat posibilitatea ca unii dintre militarii Hamas să se mai afle în zonele controlate de Israel.

UPDATE 8.19 – IDF au anunțat că peste 200 de ținte au fost atinse

Forțele de Apărare Israeliene au anunțat că peste 200 de ținte au fost lovite peste noapte în Gaza.

„În ultimele ore, avioanele și navele IDF au atacat multe ținte ale organizațiilor teroriste din toată Fâșia Gaza. Zeci de avioane de luptă au atacat peste 200 de ținte în cartierul Rimal și Khan Yunis în timpul nopții”, se spune într-o postare pe platforma X.

UPDATE 8.12 – 100 de familii vor fi informate că rudele lor sunt captive în Gaza

Times of Israel relatează că ofițerii se pregătesc să informeze 100 de familii că cei dragi lor au fost luați ostatici de Hamas și sunt ținuți în Gaza.

Citând radioul armatei israeliene, Times of Israel relatează: „Forța de Apărare Israeliană trimite astăzi ofițeri pentru a informa peste 100 de familii israeliene că rudele lor sunt reținute în Gaza de Hamas”.

UPDATE 7.44 – Blinken reafirmă sprijinul SUA pentru eliberarea ostaticilor Hamas

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vorbit cu omologul său israelian, Eli Cohen, și a reafirmat sprijinul Washingtonului pentru a asigura eliberarea tuturor ostaticilor deținuți de Hamas.

UPDATE 04.30 – Palestinienii americani blocați în Gaza se simt prinși în capcană și abandonați de Ambasada SUA

În timp ce bombele plouau peste Gaza, palestinienii americani care vizitează sau locuiesc acolo au declarat că încearcă cu disperare să găsească modalități de a ieși din regiune, dar că au primit puțin sau deloc sprijin din partea oficialilor ambasadei SUA, chiar dacă sunt cetățeni americani.

UPDATE 03.00 – Israelul raportează că a auzit explozii puternice din Gaza

Explozii și zgomote puternice au fost auzite în Gaza. Avioane de vânătoare au fost auzite, de asemenea, zburând deasupra, în apropiere de graniță

UPDATE 02:00 – Surse israeliene: Israelul este pregătit să intre în Gaza

Se raportează că Gaza a rămas fără electricitate.

Bombardamentele israeliene continuă.

UPDATE 01:50 – Noi detalii privind Gantz și Netanyahu: condițiile pentru un guvern de urgență sunt coapte, răspunsul final va fi dat mâine după întâlnirea șefilor coaliției. Dacă nu există o surpriză de ultimă oră, se va institui guvernul de urgență

UPDATE 01:00 – IDF continuă să lovească Fâșia Gaza, cu bombardamente din mare și aer

De ieri dimineață, avioanele IDF au lovit ținte teroriste aparținând organizației teroriste Hamas în Fâșia Gaza. Acestea au lovit un centru de comandă operațional Hamas într-o moschee și un punct de intrare al unui tunel care a fost folosit de teroriști pentru a invada Israelul.

Hamas își încorporează în mod deliberat infrastructura militară în zone civile și lăcașuri sfinte din Fâșia Gaza.

UPDATE – Biden va susține marți, la 13:00 (ora Coastei de Est), de la Casa Albă, un discurs despre conflictul Hamas-Israel

Casa Albă va fi iluminată în această seară în albastru și alb pentru a-și exprima solidaritatea cu Israelul.

SUA oferă Israelului sprijin în planificarea operațiunilor speciale și a informațiilor, ca parte a efortului de salvare a ostaticilor luați de Hamas.

UPDATE 00:50 – Arabia Saudită sprijină poporul palestinian

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a avut o conversație telefonică cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, în timpul căreia au discutat despre situația din Fâșia Gaza.

După cum a raportat agenția de presă saudită, Mohammed bin Salman l-a asigurat pe Abbas că „regatul va continua să sprijine poporul palestinian în realizarea drepturilor sale legitime de a trăi în demnitate și de a obține o pace dreaptă și durabilă”.

Arabia Saudită, cu care Israelul urma să-și îmbunătățească relațiile diplomatice, va adera la BRICS de la 1 ianuarie 2024, alături de Iran, Egipt și Emiratele Arabe Unite.

UPDATE 00:45 – Prim-ministrul Marii Britanii:,, Israel trăiește”

Premierul britanic Rishi Sonak a participat la o rugăciune desfășurtă într-o sinagogă din Londra, după atacul terorist al Hamas asupra Israelului. Celor 1.500 de evrei din sinagogă le-a spus: „Când spunem că suntem alături de Israel, vorbim serios. Nu doar astăzi. Nu doar mâine. Dar întotdeauna. Naţiunea Israel trăieşte!”.

UPDAT 00:35 – „Vin zile dificile pentru Israel”, spune Netanyahu

„Am pierdut familii întregi, fii și fiice, tineri și bătrâni. Împreună vom birui și împreună vom câștiga – doar împreună. În calitate de prim-ministru al Israelului, vă spun sincer, ne așteaptă încă zile dificile”, a adăugat Netanyahu.

UPDATE 00:30 – 11 cetățeni americani morți

Casa Albă a spus că se pregătește pentru vești proaste – mai mulți americani ar fost uciși în Israel în ultimul weekend.

„Este greu de spus, dar, din păcate, da”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, pentru CNN, devenind vizibil emoționat. 

„Cred că ne pregătim aici, la Casa Albă, pentru posibilitatea ca mai mulți americani să fi fost uciși în aceste atacuri teribile și condamnabile.” 

UPDATE 00:00 – Armata israeliană este pregătită să răspundă la atacurile din Liban, afirmă purtătorul de cuvânt

Într-o intervenție pentru Al Jazeera Arabic, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, a declarat: ,,Suntem cu ochii larg deschiși la orice evoluție pe toate fronturile”, referindu-se la schimbul de focuri de-a lungul graniței libaneze.

Adraee a adăugat că orice încălcare a suveranității israeliene va fi abordată cu ,,acțiuni directe și dure”.

El a explicat că, deși Tel Avivul și armata israeliană sunt concentrate pe Gaza, ele sunt, de asemenea, vigilente și pregătite pentru orice evoluție de-a lungul frontierei nordice cu Libanul.

UPDATE 23:40 – Autoritatea Israeliană de Radiodifuziune: Anunțul formării unui guvern de urgență în Israel ar putea fi mâine

Între timp, la ora 23:45, IDF a raportat că forțele navale israeliene lovesc ținte teroriste aparținând organizației teroriste Hamas pe coasta Fâșiei Gaza.

UPDATE 23:30 – Avioanele americane au decolat spre Israel

The„New York Times” relatează de la un înalt oficial al Pentagonului că avioane americane cu muniție au decolat deja spre Israel.

Sursa anonimă a adăugat că SUA lucrează pentru a accelera livrările de echipamente de apărare aeriană și armament pe care Israelul le-a comandat de la companiile americane.

Totodată, agenția de presă Reuters a raportat de la o sursă de securitate americană că portavionul USS Gerald Ford va sosi în partea de est a Mării Mediterane „foarte curând”.

UPDAT 23:20 – Casa Albă spune că Iranul este „complice” la atacul comis Hamas

Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a acuzat Iranul că este „complice” la atacul Hamas asupra Israelului, dar a mai transms că Washingtonul nu are dovezi care să lege Teheranul de atac.

„Iranul a sprijinit de multă vreme Hamas și alte rețele teroriste din regiune cu resurse și capacități de pregătire”, a declarat John Kirby pentru MSNBC.

„Și, în acest sens, în mod clar Iranul este complice aici. Dar în ceea ce privește dovezile specifice în acest sens – astfel de atacuri – nu, nu avem nimic”, a spus el.

Președintele american Joe Biden a declarat: ,,11 americani au fost uciși în atacul Hamas și alții ar putea fi luați prizonieri. Mi-am instruit echipa să lucreze cu israelienii pentru a returna ostaticii și vom trimite ajutor și vom face schimb de informații”.

UPDATE 23:15 – Hezbollah bombardează nordul Israelului și mobilizează mii de luptători la graniță

Hezbollah a tras o salvă de rachete în nordul Israelului și a mobilizat mii de luptători la graniță, ca răspuns la uciderea a cel puțin patru dintre membrii săi în bombardamentele israeliene asupra Libanului.

Între timp, mișcarea Hamas a spus că nu va negocia soarta ostaticilor în contextul ostilităților, a informat postul de televiziune Al Hadath.

În Liban se raportează că aviația IDF a lansat cu puțin timp în urmă bombe ușoare la granița cu Liban.

UPDATE 23:00 – Ministerul palestinian al Sănătății: Numărul morților din Gaza a crescut la 687. Sunt peste 3.700 de răniți

Numărul morților din Gaza a crescut la 687 de persoane, dintre care 140 sunt copii, potrivit unui comunicat al Ministerului Palestinian al Sănătății din Gaza.

Numărul răniților a ajuns la 3.726, iar 10% dintre ei sunt copii.

17 persoane au fost ucise și 90 sunt rănite în diferite părți ale Cisiordaniei, potrivit unui comunicat al Ministerului Palestinian al Sănătății, citează CNN.

Știrea inițială – Prim-ministrul Benjamin Netanyahu: ,,Dușmanul a vrut război, război va avea”

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat luni că forțele israeliene vor declanșa o campanie de ofensivă împotriva organizației teroriste Hamas ,,cum nu s-a mai întâmplat înainte”.

„Întotdeauna am știut cine este Hamas. Acum, și restul lumii știe. Hamas este ISIS și vom câștiga războiul împotriva lor pe măsură ce lumea modernă a triumfat împotriva ISIS”, a spus Netanyahu într-un discurs televizat adresat națiunii.

,Dușmanul a vrut război, război va avea”.

Premierul israelian a discutat cu președintele Joe Biden și cu ceilalți lideri occidentali pentru a le mulțumi după ce i-au oferit sprijin.

„Sunt în contact constant cu președintele Biden și aș dori să-i mulțumesc din nou, în numele tuturor cetățenilor Israelului, pentru angajamentul SUA în cuvinte și fapte pentru securitatea Israelului”, a spus el. „De asemenea, vreau să mulțumesc multor lideri mondiali pentru sprijinul fără precedent acordat Israelului”, a adăugat el.