„În căutarea românului perfect” Specific național, degenerare rasială și selecție socială în România modernă, de Marius Turda, Polirom, 2024

„Acest țăran trebuia transformat într-un român conștient de originea lui ilustră și mândru de apartenența la o comunitate națională proprie”.
Cum se întâmplă în momentele în care faci totalul (iar luna septembrie îți oferă ocazia asta și prin seria de recomandări dedicată la citEști recoltelor povestirii), unele perspective sunt inconfortabile. Dar necesare. Este cazul volumului „În căutarea românului perfect”. Marius Turda este profesor de istoria biomedicinei la Oxford Brookes din Marea Britanie. Cartea sa analizează parcursurile legate de specific național, degenerare rasială și selecție socială în România modernă. Înainte să vorbești despre ideologie, ai ocazia să îți dai seama că mai ales lucrurile care îți trezesc reacții emoționale intense îți spun ceva exențial despre tine.
„Prin asocierea cu valorile naționaliste, dar și sub presiunea climatului politic al perioadei, antropologia s-a intersectat cu rasismul și antisemitismul”.

Recomandări

HACKERII LUI TRUMP
IOHANNIS ARE UNDĂ VERDE
IOHANNIS NU POATE CANDIDA CA INDEPENDENT
DISCUȚIILE CONTINUĂ
BIDEN CONVOACĂ SUMMIT PENTRU UCRAINA
PICHAI LANSEAZĂ ROBLOX PENTRU COPII