Vrei să măsori cât s-a schimbat locul femeii într-o lume a bărbaților? Nu mai întreba sociologii, mergi la cinema! Divele de azi nu mai sunt doar fete frumoase salvate de către erou, ci personaje tot mai puternice. În caz de pericol, ele te salvează pe tine! Printre noile staruri, strălucește și o româncă: Anamaria Marinca.
Advertisment
Fiica unei violoniste și a unui profesor de teatru din Iași, studiază de mică vioara. Băiețoasă, se cațără în copaci, joacă fotbal și nu poartă o fustă până la 17 ani. Se pregătește pentru Conservator, dar – intuiție feminină? – alege în ultima clipă actoria. Absolventă a Universității de Arte George Enescu, joacă la Piatra Neamț.
E remarcată de Alexandru Darie, care îi oferă un rol la Teatrul Bulandra. Ia un casting pentru un film străin și joacă o româncă în luptă cu traficanții de carne vie. Interpretarea ei îi aduce premiul pentru cea mai bună actriță de televiziune… britanică!
Recomandări
Se mută la Londra, pentru a dobândi accentul englezesc, dar îi ia în bagaje pe Eminescu și Nichita Stănescu, ca să nu uite de unde a învățat emoțiile. Lucrează cu regizori faimoși, precum Francis Ford Coppola sau Oliver Hirschbiegel, autorul ”Ultimelor zile ale lui Hitler”.
Le dă replica lui Sean Penn, Brad Pitt sau Shia LaBoeuf. Joacă și în România, în ”Boogie” de Radu Muntean, dar mai ales în celebrul ”4-3-2” al lui Cristian Mungiu, care câștigă Palme d’Or la Cannes. Adună premiu după premiu la festivaluri internaționale. Obține și confirmarea neoficială a succesului pentru orice actor britanic, apărând în serialul-cult ”Doctor Who”. Frumusețea ei nu rimează niciodată cu slăbiciunea.
Privirea de copil jucăuș e completată de bărbia unui adult sigur pe el. E seducătoare prin intensitatea energiei pe care o emană, nu prin coafuri romantice. Camera de filmat vede în ea femeia mileniului III: activă, convingătoare, învingătoare. La ce roluri scriu englezii pentru Judi Dench sau Maggie Smith, pun pariu că Anamaria Marinca va avea succes și peste 40 ani.
Partenerii noștri