Marți, ROBOR la 3 luni, un indicator de referință pentru credite, a fost cotat la 2,23%. Iar tendința este de creștere în continuare având în vedere creșterea inflației spre 6-7%, cu mult peste așteptări.
Pe 9 noiembrie, BNR va avea o nouă ședință de politică monetară, ultima din acest an, unde analiștii se așteaptă să crească dobânda de referință de la 1,5% la 2%, în continuare cu mult sub inflație.
Având în vedere că presiunile inflaționiste, adică creșterile de prețuri, sunt abia la început economiștii cred că BNR va crește dobânda în prima parte a anului viitor la 2,5% dacă nu chiar mai mult, în încercarea de a nu scăpa lucrurile de sub control.
În aceste condiții, ROBOR-ul este așteptat să crească spre 3%, dacă nu chiar peste.
Cei care au luat credite în ultimii ani nu s-au confruntat până acum cu o creștere a dobânzilor și nu prea știu ce înseamnă asta.
La un ROBOR de 2,3%, cât a fost marți, față de 1,67% în vară, plus o marjă a băncii de 2% la un credit ipotecar, pentru un împrumut de 85.000 de euro, un client trebuie să plătească în plus 196 de lei pe lună, adică 2.356 lei în plus pe an.
Dacă ROBOR crește la 3% trebuie să mai aducă încă 270 de lei astfel încât, per total față de vară dobânda a crescut cu 463 de lei pe lună. Adică 5.576 de lei în plus pe an. Adică o vacanță în Grecia.
Această creștere a dobânzii înseamnă destul de mult pentru că se suprapune cu creșterea energiei electrice, creșterea gazelor și creșterea celorlalte prețuri la produse și servicii.
Și nu știu dacă creșterea salarială, asta dacă ai norocul, va acoperi toate aceste creșteri.
Au apărut prea multe lebede negre în economie și vin vremuri grele, iar România din păcate se mai confruntă și cu o criză politică și nu are un guvern plin, ca să nu mai vorbim de o majoritate parlamentară.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT