Miercuri după-amiază a venit o primă veste bună economică din America, din acest an: inflația a început să dea semne evidente de scădere.

În luna martie din acest an, față de martie anul trecut, creșterea prețurilor de consum a fost de numai 5%, sub estimările analiștilor, și cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Prețurile la ouă, un produs de consum de bază, au înregistrat în martie cea mai mare scădere din ultimii 36 de ani, de 11%. Creșterea accelerată a dobânzilor de anul trecut, dar și de anul acesta, începe să se vadă tot mai mult în economia americană.

Ritmul de creștere a angajărilor a început să scadă evident, iar consumul s-a redus. Practic, economia americană se învârte în jurul recesiunii, care de data aceasta ar fi privită ca un semnal macreconomic bun, pentru că, pentru a ieși din recesiune, dobânzile ar trebui să înceapă să scadă.

Recomandări

CUM E VREMEA?
PREGĂTESC CALIFICAREA
RĂZBOI CU RAZĂ LUNGĂ
CE ÎNSEAMNĂ DECIZIA SUA
ZIUA LUI MICKEY MOUSE
BEYONCE CÂNTĂ LA MECI

În America, dobânda de referință a băncii centrale a ajuns la 4,75-5%. La București, inflația este triplă. În februarie, inflația a fost de 15,2%, iar toți economiștii sunt curioși să vadă cum vor ieși rezultatele în martie, pentru a vedea dacă intrăm și noi pe un trend de scădere a inflației. BNR a promis că duce inflația la 8% în acest an, față de 16,4% anul trecut, dar analiștii economici sunt sceptici. FMI, în cea mai recentă prognoză economică despre România, prognozează o inflație de 10% în acest an.

Indiferent cu cât va scădea inflația, întrebarea este de ce în România prețurile au crescut dublu sau chiar triplu față de țările occidentale. Și nu prea avem un răspuns decât acela că românii au putut să plătească aceste creșteri mari de prețuri.