Angajăm vânzător, angajăm agent comercial, angajăm șoferi, angajăm curieri, angajăm chelneri, angajăm bucătari, angajăm pizzar, angajăm frizeri și cosmeticiene, angajăm IT-iști, angajăm programatori Java, angajăm medici, dar unde să-i găsim? Angajăm polițiști, dar aici avem de unde, piața e plină de pensionari din poliție și armată.

Aceste anunțuri, mai puțin cele cu polițiști, apar din ce în ce mai des, cel puțin în București. Te izbești de ele pe stradă, lipite de geamurile magazinelor, frizeriilor, restaurantelor, cafenelelor, și nu în ultimul rând, pe toate site-urile. Nici bine nu s-a terminat criza,că firmele constată că au din nou nevoie de oameni. Imediat, nu peste o lună sau peste trei luni. Și nici nu au început să vină cele 30 de miliarde de euro de la Bruxelles, care vor solicita zeci de mii, dacă nu chiar sute de mii de noi locuri de muncă, cel puțin în construcțiile publice.

Din păcate pentru ele, firmele trebuie să se pregătească din nou pentru o creștere accelertă a salariilor. Chiar dacă mai primesc bani în plus în plic sau din bacșișuri,  sunt prea mulți angajați în România plătiți cu salariul minim de 1.386 de lei net, adică 1,6 milioane, reprezentând o treime din totalul angajaților.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

Dacă vor exista comenzi, dacă va exista business, presiunea salarială va crește, iar fluctuațiile de personal vor fi iar foarte mari, de peste 20-30%.

Problema este că intern avem prea puțini șomeri, numai 500.000. Mai sunt 2 milioane de românin apți de muncă, dar care preferă să stea degeaba pentru că nu mor de foame și au locuința lor proprie.

Pentru românii din afară, ca să se întoarcă în țară sau ca să nu mai plece în afară, salariul minim de rămânere este de 4.000-4.500 de lei net, adică 800-900 de euro. Acest lucru înseamnă 50% peste salariul mediu actual și de 3 ori peste salariul minim.

Până când nu vom ajunge acolo, la nivelul salarial de 4.000-4.500 de lei net, cel puțin pe medie, firmele se vor confrunta an de an cu o presiune salarială și fluctuații de personal. Ca să se corecteze aceste lucru trebuie să vină roboții și automatizarea mai repede, sau altă criză, care să mai răcească piața muncii.