Dincolo de inflație, creșterea dobânzilor și războiul din Ucraina, subiectul fierbinte în Europa Occidentală este legat de planurile de raționalizare a consumului de gaze și energie electrică.
Advertisment
Problema nu este prețul, cu toate că nicio economie, nicio industrie, nici chiar cea germană, nu rezistă la aceste prețuri din piață, ci faptul că resursele sunt limitate. Pur și simplu s-ar putea să nu existe gaze.
Putin se joacă cu liderii europeni și a închis acum livrările de gaze către Europa, pentru a le arăta cum ar fi la iarnă, dacă le-ar închide atunci.
Recomandări
Germania, Italia, Austria, nu prea au alternativă la gazele din Rusia, așa că încep să întocmească planuri concrete de raționalizare a consumului de gaze și de energie: închiderea aerului condiționat, reducerea temperaturii cu unu sau chiar două grade din apartamente, stingerea luminilor în instituțiile publice și pe drumurile publice, stabilirea unor cote de consum. Vom vedea astfel de idei de raționalizare tot mai des.
La o conferință pe teme economice, un manager din CEZ, distribuitor și furnizor de energie electrică, a spus că nu ar fi exclusă și varianta în care, dacă situația este critică, să ajungem să fim plătiți ca să nu consumăm energie și gaze.
Primul motiv ține de faptul că energia și gazele vor fi foarte scumpe, mai în orele de vârf, când toată lumea consumă. Având în vedere prețurile și situația financiară slabă a populației și companiilor, furnizorului îi este teamă că clienții nu vor putea să plătească prețurile pieței, chiar dacă vor consuma gaze și energie.
Al doilea motiv ține de asigurarea resurselor externe de gaze și energie. Având în vedere restricțiile impuse Rusiei, resursele primare de energie și cereale de toate felurile au dispărut. Ideea de a fi plătit pentru a nu consuma nu este nouă în lumea occidentală. Pentru noi va fi ceva inedit.
Totuși, eu sper să nu se ajungă la o criză totală pe piața de gaze și energie.
Partenerii noștri