“Merg la extreme, dar îmi place. E un loc în care mă simt foarte bine. Nu este nimic în neregulă cu extremele!” – a declarat Grace Jones.

Într-o lume a modei dominată de conveții și tendințe efemere, Grace Jones a sfidat constant normele limitative și s-a impus ca un adevărat icon al stilului. Silueta androgină, prezența magnetică, atitudinea feroce și alegerile avangardiste au transformat-o într-un simbol al libertății de exprimare.

S-a născut în Jamaica, a crescut în New York, a debutat ca model în anii ‘60, iar în perioada anilor ‘70 și ‘80 a devenit regina disco și a fost muză pentru artiști precum Andy Warhol sau Helmut Newton. Numele său a devenit sinonim cu cel al metamorfozei continue. Aparițiile sale extraordinare nu dezvăluiau o proiecție feminină, dar, nici masculină, nici ființă, nici alien, și totuși, au împrumutat câte ceva din fiecare.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Costumele ei erau ca niște opere de artă, un mix outstanding de elemente care nu a mai fost văzut până atunci. Însă, pentru Grace Jones moda nu era despre haine sau tendințe, era o formă de auto-exprimare, un fel de a vorbi despre problemele legate de rasism, diversitate și incluziune. A luptat pentru înlăturarea stereotipurilor și a militat pentru respect și recunoaștere.

Stilul ei era ferm înrădăcinat în conceptul campy, și criptat cu elemente queer. O astfel de estetică nu era doar o încântare vizuală, purta și un mesaj socio-politic, mai ales când criza HIV a aruncat o umbră întunecată asupra culturii LGBTQ din perioada anilor ‘80.

Supermodelul, cântăreața și actrița jamaicană, această triplă amenințare continuă să influențeze cultura pop. De ce? Cuvintele ei dezvăluie secretul:

„Moda nu este pur și simplu despre haine. Este despre a trăi. Este despre a te exprima pe tine însuți fără rețineri.”