Super Toscanele Prima Pietra provin dintr-o alta crama parte a Domeniul Castiglion del Bosco detinuta de Massimo Ferragamo si e situata in Riparbella (Marrema) pe coasta Toscana si au la baza integral varietati de struguri specifici regiunii Bordeaux. Cele 11 ha sunt plantate cu Merlot (50%), Cabernet Sauvignon (30%), Cabernet Franc (10%) si Petit Verdot (10%), avand implementate practici de viticultura organica. Primele vinuri s-au produs in 2007. Proportiile de struguri din vie se regasesc in mod identic si in vin. Solul lutos, bogat in fier (cu o buna retentie de apa in verile calduroase), proximitatea fata de mare (briza racoroasa), diurnalitatea accentuata (coacere lenta si mai accentuata a strugurilor) precum si expozitia sud/sud -estica a vitelor sunt premizele obtinerii unor struguri exceptionali. In crama, etapele de vinificatie sunt atent monitorizate la cel mai mic detaliu. Fiecare soi e vinificat separat pe parcursul fermentatiei alcoolice ce are loc tancuri de inox si cuve de beton, malolactice si pe perioada primelor 10 luni de maturare in barique-uri din care 50% sunt la prima folosinta. Vinurile sunt ulterior asamblate si parcurg impreuna inca 8 luni de maturare in barique-uri si 6 luni in sticla inainte de lansarea pe piata.
Advertisment
Prima Pietra 2015. Culoare rosu rubiniu cu irizatii de cerneala, da impresia ca avem de-a face cu un vin mai tanar decat arata anul de recolta. Nasul este intens, dominat de note de fructe negre (coacaze, cirese negre), vanilie, cafea, pamant ud, tabac. Pe palat este sec cu aciditate pronuntata; regasim arome intense de coacaze negre, prune, cirese negre, eucalipt, condimente dulci, cafea si enumerarea poate continua fiindca pe masura ce agitam paharul apar noi arome. Cu taninuri pronuntate si granulatie fina, tarie alcoolica 14%, corpolent, postgust lung cu note balsamice, fac ca acest vin sa fie echilibrat, incantator si elegant. Este foarte bun de consumat si acum dar cu siguranta se va mai dezvolta si de aceea as mai pastra cateva sticle.