Crăciunul, această sărbătoare sfântă pentru noi este un moment excelent de a te bucura de o masă grozavă alături de prieteni și familie. Asocierea vinului cu mâncarea este o artă care există de secole și pe care ar trebui să o exersăm dacă vrem să facem ca masa de Crăciun să fie o experiență unică.
Advertisment
Și ca să fiu mai neconvențional, m-am gândit să incerc asocierea felurilor culinare specifice Crăciunului cu vinuri exclusiv roșii. Iată câteva sugestii:
Tradiționalele tobă, cârnați, caltaboș sau lebăr au nevoie de un vin roșu matur, delicat cu aciditate ridicată, taninuri moi, corp suplu și arome de fructe roșii, si pamant reavan care să echilibreze grăsimea și să susțină abundența de condimente. Un Pinot Noir ușor baricat provenit dintr-o zonă mai rece cum e zona Târnavelor ar fi o alegere inspirată.
Recomandări
Alături de delicioasele sarmale care pe lângă carnea de porc conțin orez, varză și ceva afumatură aș asocia o Băbească Neagră sau un Shiraz tânăr, foarte puțin maturat în stejar, ale căror note de fructe roșii și condimente vor complementa aromele din sarmale.
Friptura de porc servită cu murături alături, cere un vin corpolent cu tărie alcoolică generoasă, taninuri zvelte și o aciditate peste medie. Notele de cireșe negre, prune, condimente dulci, ciuperci, pământ de pădure din vin, potențează condimentele din friptură și sos, iar taninurile zvelte vor face friptura și mai fragedă în timp ce aciditatea vinului ne va degresa palatul. O alegere perfectă ar fi un Cabernet Sauvignon, sau o Feteasca Neagra, un Merlot, un asamblaj din cele 3 sau un Negru de Drăgășani. Zona Dealu Mare sau zona Drăgășani excelează în oferte la acest capitol.
La desert, alături de cozonac, fie el cu nucă, stafide, mac sau chiar ciocolată m-aș delecta cu o Fetească Neagră vinificată în dulce sau un vin de Porto , Ruby sau tawny cu indicație de vârstă.
Craciun fericit