Antreprenor nigerian condamnat la 10 ani de închisoare, pentru fraude bancare de 11 milioane de euro

Antreprenor nigerian condamnat la 10 ani, pentru fraude bancare de 11 milioane de euro Sursa: CNN
  • Okeke, care a operat un lanţ de companii sub firma-mamă Invictus Group – cu sediul în Nigeria, a comis o serie de fraude bancare între 2015 şi 2019
  • Okeke a fost arestat de FBI pe aeroportul internaţional Dulles din Virginia, chiar înainte de a urca într-un zbor către Nigeria după o vizită în SUA
  • În iunie 2016, Okeke, care avea 28 de ani, a fost recunoscut de Forbes drept unul dintre cei mai promiţători antreprenori africani sub 30 de ani

Instanţa spune că „prin subterfugii şi substituire de identitate, Obinwanne Okeke s-a angajat într-o schemă globală, prin e-mail şi hacking, care a cauzat pierderi de 11 milioane de dolari victimelor sale”, scrie CNN.

Compania britanică Unatrac Holding Limited, care distribuia produsele companiei Caterpillar – a fost victima fraudei comise de Okeke şi echipa sa, care obţinuseră datele de autentificare prin e-mailuri de phishing, a declarat departamentul de justiţie.

În aprilie 2018, un executiv Unatrac a căzut pradă unui e-mail de phishing care a permis conspiratorilor să capete date de autentificare”, potrivit declaraţiei.

Conspiratorii au trimis cereri frauduloase de transfer bancar şi au ataşat facturi false. Okeke a participat la efortul de a forţa Unatrac să facă transferuri bancare frauduloase în valoare totală de aproape 11 milioane de dolari, care au fost trimise peste hotare”, se adaugă în comunicat.

Okeke, care a fost privit ca un antreprenor promiţător şi a apărut în clasamentul Forbes „30 sub 30 de ani”, a pledat vinovat în iunie 2020, după ce a fost arestat în timpul unei vizite în SUA.

Okeke, care a operat un lanţ de companii sub firma-mamă Invictus Group – cu sediul în Nigeria, a comis o serie de fraude bancare între 2015 şi 2019.

Okeke a fost arestat de FBI pe aeroportul internaţional Dulles din Virginia, în august 2019, chiar înainte de a urca într-un zbor către Nigeria după o vizită în SUA.

În iunie 2016, Okeke, care avea 28 de ani, a fost recunoscut de Forbes drept unul dintre cei mai promiţători antreprenori africani sub 30 de ani şi a fost lăudat pentru activităţile sale din construcţii, agricultură, petrol şi gaze, telecomunicaţii şi imobiliare.