• Experții insistă asupra necesității unor limite mai stricte pentru „substanțele chimice veșnice” din apa potabilă din Marea Britanie, având în vedere riscurile grave pentru sănătate asociate acestor poluanți.
  • Societatea Regală de Chimie solicită guvernului britanic să intensifice reglementările pentru a se alinia standardelor internaționale, având în vedere că „forever chemicals” prezintă riscuri pentru sănătatea umană.
  • RSC propune ca nivelurile acceptabile să fie reduse de 10 ori și ca toți PFAS să fie testați.

Experții au avertizat că sunt necesare limite mai stricte pentru nivelurile de „substanțe chimice veșnice” din apa potabilă din Marea Britanie, care pot fi dăunătoare pentru sănătatea umană, scrie CNN.

În doze mari, acești poluanți, cunoscuți sub numele de PFAS, au fost asociați cu probleme grave de sănătate, inclusiv cancer și probleme de fertilitate.

Societatea Regală de Chimie a îndemnat guvernul să înăsprească reglementările în conformitate cu cele din alte țări.

Recomandări

AL FAYED E ACUZAT
MADURO E ÎNVINGĂTOR
X MERGE ÎN BRAZILIA
PROCES LA JOCURILE VIDEO
NE-A PLĂCUT, NU MAI VENIM
SOMN DE VOIE

Guvernul a declarat că standardele actuale de siguranță sunt „excepțional de ridicate”.

„Forever chemicals” sunt un grup de peste 9.000 de substanțe chimice utilizate pe scară largă în produsele de zi cu zi, de la ambalaje alimentare la machiaj, datorită proprietăților lor de rezistență la apă.

Acestea pătrund în cursurile de apă atunci când produse precum tigăile antiaderente și hainele, dintre care unele sunt tratate cu aceste substanțe chimice, se descompun.

În Regatul Unit, companiile de apă sunt obligate să testeze 47 de tipuri diferite de PFAS, iar dacă sunt atinse niveluri considerate de inspectoratul britanic pentru apă potabilă ca fiind de mare risc, aceasta nu ar trebui să fie folosită în scopuri potabile – deși aceasta este doar o recomandare și nu există nicio obligație legală.

Societatea Regală de Chimie (RSC) a declarat că acest lucru expune în continuare oamenii la niveluri considerate de risc mediu și nu ia în considerare miile de alte tipuri de PFAS.

RSC propune ca nivelurile acceptabile să fie reduse de 10 ori și ca toți PFAS să fie testați. Astfel, Regatul Unit s-ar alinia mai bine la noile limite mai stricte din SUA și la limitele mai stricte care vor intra în vigoare anul viitor în UE.

Citește și