• Cinci bărbați au fost găsiți vinovați de jaful de bijuterii din orașul german Dresda.
  • Hoții au furat obiecte prețioase în valoare de 113 milioane de euro din muzeul de stat al orașului în 2019.
  • Unul dintre inculpați a fost achitat.

Un tribunal german a condamnat cinci bărbați la ani grei de închisoare pentru rolul lor în furtul bijuteriilor regale din Seiful Verde din Dresda, într-unul dintre cele mai spectaculoase jafuri din istoria Germaniei. Judecătorii au impus pedepse cuprinse între patru ani și patru luni și șase ani și trei luni.

Un tribunal german a condamnat cinci bărbați pentru că au furat, în 2019, bijuterii din secolul al XVIII-lea în valoare de peste 113 milioane de euro din Muzeul Comorilor Dresda, scrie The Guardian.

Bărbații au fost condamnați la pedepse cu închisoarea cuprinse între patru ani și patru luni și șase ani și trei luni, a relatat agenția germană de presă dpa. Unul dintre inculpați a fost achitat.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Tribunalul de stat din Dresda a decis că cei cinci bărbați – cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani – au fost responsabili de spargerea de la muzeul Green Vault ( Seiful Verde) din orașul est-german, la 25 noiembrie 2019, și de furtul a 21 de bijuterii care conțineau peste 4.300 de diamante, cu o valoare totală asigurată de cel puțin 113 milioane de euro (98 de milioane de lire sterline).

Furtul bijuteriilor din Dresda: Cinci bărbați condamnați pentru jaful din 2019

Părțile au fost condamnate pentru distrugere prin incendiere deosebit de gravă în combinație cu vătămare corporală, furt cu arme, distrugere de bunuri și incendiere intenționată.

Bărbații au aprins un foc chiar înainte de spargere pentru a întrerupe alimentarea cu energie electrică a luminilor stradale din fața muzeului și au dat foc, de asemenea, unei mașini aflate într-un garaj din apropiere înainte de a fugi la Berlin. Ei au fost prinși câteva luni mai târziu în timpul unor raiduri în Berlin.

În ianuarie, a avut loc o înțelegere între apărare, acuzarea și tribunal, după ce majoritatea bijuteriilor furate au fost returnate.

Înțelegerea a fost acceptată de patru inculpați, care și-au recunoscut ulterior implicarea în infracțiune prin intermediul avocaților lor. Cel de-al cincilea acuzat a mărturisit, de asemenea, dar numai că a procurat obiecte precum topoarele folosite pentru a face găuri în vitrina muzeului, potrivit dpa.

Colecția furată de la Dresda a fost adunată în secolul al XVIII-lea de către Augustus cel Puternic, Elector de Saxonia și, mai târziu, rege al Poloniei, care a comandat bijuterii din ce în ce mai strălucitoare ca parte a rivalității sale cu regele Franței, Ludovic al XIV-lea.

Comorile au supraviețuit bombardamentelor Aliaților în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a fi apoi transportate ca pradă de război de către Uniunea Sovietică. Acestea au fost returnate la Dresda, capitala istorică a landului Saxonia, în 1958.

Citește și

Franţa se alătură Marii Britanii şi transferă Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune SCALP

Cupa Mondială de Rugby. Franța renunță să mai găzduiască turneul din 2025

Grevă generală în învăţământ. Sindicate: „După cinci luni de proteste, guvernul României din păcate a fost impasibil. E voinţa oamenilor de a intra în grevă”