• David DePape a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru atacul motivat politic din 2022, când i-a spart casa lui Nancy Pelos și l-a lovit pe soțul ei în cap cu un ciocan.
  • Atacatorul, adept al teoriilor conspirației de extremă dreapta, în special QAnon, intenționa să o ia ostatică pe Nancy Pelosi.
  • Paul Pelosi a suferit leziuni grave, inclusiv fracturi de craniu, și continuă să se confrunte cu probleme de sănătate, inclusiv amețeli, probleme de echilibru și leziuni nervoase permanente la mâna stângă.

Bărbatul care a pătruns în casa lui Nancy Pelosi, în 2022, și l-a lovit pe soțul ei cu un ciocan a fost condamnat vineri la 30 de ani de închisoare, au declarat procurorii federali, scrie Reuters.

Într-un atac motivat politic, David DePape a intrat cu forța în casa lui Pelosi din San Francisco în dimineața zilei de 28 octombrie 2022, cu o săptămână înainte de alegerile pentru Congres din acel an.

La momentul respectiv, Pelosi, Speaker-ul Camerei Reprezentanților, se afla la Washington.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Atacatorul, care conform procurorilor era adeptul teoriilor conspiraționiste de extremă dreaptă cunoscute sub numele de „QAnon”, a recunoscut în mărturia de la proces că intenția sa era să o ia ostatică pe Pelosi.

DePape, în vârstă de 44 de ani, l-a atacat pe soțul lui Pelosi, Paul, lovindu-l în cap cu un ciocan, înainte ca poliția chemată la fața locului să-l poată imobiliza. Un juriu l-a găsit pe DePape vinovat în noiembrie de „tentativă de rapire a unui ofițer federal” și „agresarea unui membru al familiei a unui ofițer federal”.

Paul Pelosi, în varstă de 82 de ani, a suferit fracturi de craniu și alte leziuni care continuă să îl afecteze, așa cum a descris într-o scrisoare adresată judecătorului, înainte de sentința de vineri. Pe lângă amețeli și o placă metalică în cap cu care va trăi toată viața, Pelosi a spus că se confruntă cu probleme de echilibru și are leziuni nervose permanente în mâna stângă.

Într-o scrisoare separată, Nancy Pelosi, o democrată care a fost prima femeie aleasa Speaker al Camerei, a îndemnat judecătorul să impună o pedeapsă „foarte lungă”.

Ea a menționat că DePape a strigat, potrivit rapoartelor, „Unde este Nancy?” după ce a pătruns în casa ei, repetând ceea ce au strigat unii intruși în Capitoliul SUA pe 6 ianuarie 2021, când o mulțime de susținători ai fostului Președinte Donald Trump au luat cu asalt clădirea, în încercarea de a răsturna alegerile Președintelui Joe Biden.

Procurorii au cerut judecătorului de district federal, Jacqueline Scott Corley, din instanța federală din San Francisco, să-l condamne pe DePape, un cetățean canadian care locuia ilegal în SUA, la 40 de ani de închisoare.

Citește și