• Preşedintele american Joe Biden anunță schimbările privind Reforma Justiției.
  • Biden vrea să se asigure că un viitor eventual mandat al lui Trump nu va fi acoperit integral de imunitate.
  • Joe Biden vrea să susţină limitarea mandatului pentru judecători şi un cod de etică aplicabil.

Președintele Joe Biden dezvăluie o serie foarte așteptată de modificări care vizează Curtea Supremă a Statelor Unite, solicitând Congresului să implementeze niște termene limite și un cod etic pentru justiția curții.

De asemenea, Biden presează parlamentarii să ratifice un amendament constituțional care ar limita imunitatea prezidențială, scrie Washington Post.

Casa Albă a detaliat luni contururile propunerii lui Biden în instanță, una care pare să aibă puține șanse să fie aprobată de un Congres strâns divizat, cu doar 99 de zile înainte de ziua alegerilor.

Recomandări

„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
S.O.S SECRET SERVICE
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA

„Am un mare respect pentru instituțiile noastre și pentru separarea puterilor”, argumentează Biden într-un articol de opinie de la Washington Post. „

Ceea ce se întâmplă acum nu este normal și subminează încrederea publicului în deciziile instanței, inclusiv în cele care afectează libertățile personale. Suntem într-o încălcare”.

Casa Albă încearcă să profite de indignarea crescândă a democraților față de Curtea Supremă.

Probabila candidată democrată, Vicepreședintele Kamala Harris, a încercat să-și încadreze cursa împotriva fostului Președinte republican Donald Trump drept „o alegere între libertate și haos”.

Amendamentul propus de Biden, pe care Biden îl numește „Nimeni nu este mai presus de lege”, afirmă că „Constituția nu conferă nicio imunitate față de acuzare penală federală, proces, condamnare sau condamnare în virtutea faptului că a fost președinte anterior”.

Decizia de imunitate a Curții Supreme, care a venit pe linii ideologice, a redus șansele ca Trump să meargă în judecată înainte de cursa electorală din 2024, fiind acuzat că a încercat să submineze alegerile din 2020.

Citește și