• Juriul l-a găsit pe Hunter Biden, fiul Președintelui Joe Biden, vinovat de faptul că a mințit cu privire la consumul de droguri.
  • Președintele Biden a exclus anterior posibilitatea de a-și grația fiul, al cărui proces a scos la iveală detalii stânjenitoare.
  • Apropiați ai Președintelui Biden au declarat că procesul și verdictul au avut un impact emoțional asupra Președintelui, care a urmărit îndeaproape cazul.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că va respecta decizia juriului de a-l găsi pe fiul său vinovat de infracțiuni cu arme de foc, după un proces care a durat o săptămână și care a scos la iveală o perioadă tumultoasă pentru familie, conform BBC.

Juriul format din 12 persoane l-a găsit pe Hunter Biden, 54 de ani, vinovat de faptul că a mințit cu privire la consumul de droguri pe un formular în timp ce cumpăra o armă de foc în 2018. El riscă o posibilă pedeapsă cu închisoarea în urma verdictului, care a marcat prima urmărire penală a copilului unui Președinte în exercițiu.

Condamnarea sa pentru toate cele trei capete de acuzare vine în timp ce Președintele Biden face campanie pentru realegerea din noiembrie și la mai puțin de două săptămâni după ce rivalul său electoral Donald Trump a fost la rândul său condamnat pentru o infracțiune în New York.

Recomandări

MACRON FACE O PROMISIUNE FRANCEZILOR
PROBLEME LA GRANIȚĂ
ORBAN, ACUZAT CĂ FOLOSEȘTE MAȘINĂRIA FRICII
TESLA ȘI-A REDUS CU 14% PERSONALUL
CE S-A ÎNTÂMPLAT CU GRUPUL WAGNER?
MACRON NU MAI APARE PE AFIȘELE PARTIDULUI

Deși Președintele Biden nu a participat la procesul din Delaware, mulți membri ai familiei, inclusiv prima doamnă Jill Biden, au făcut-o în mod regulat. Soția, sora și unchiul lui Hunter Biden au fost toți prezenți pentru a-l susține în timpul procedurilor.

Președintele Biden a zburat la Wilmington, Delaware, după verdict, unde și-a îmbrățișat fiul pe pistă.

„Sunt Președinte, dar sunt și tată. Jill și cu mine ne iubim fiul și suntem foarte mândri de bărbatul care este astăzi”, a spus el într-o declarație. Biden a adăugat că va „accepta rezultatul acestui caz și… va continua să respecte procesul judiciar în timp ce Hunter ia în considerare un apel”.

Președintele Biden a exclus anterior posibilitatea de a-și grația fiul, al cărui proces a scos la iveală detalii stânjenitoare, procurorii încercând să demonstreze că acesta consuma cocaină crack în momentul în care a cumpărat arma.

Jurații au ascultat declarațiile fostei sale soții, Kathleen Buhle, și ale unei foste iubite, Zoe Kestan, care au descris frecvente crize de droguri care i-au afectat prietenii și familia. De asemenea, instanței i-au fost prezentate mesaje text care detaliau dependența sa și fotografii, unele dintre ele înfățișându-l pe Hunter Biden pe jumătate dezbrăcat.

Verdictul de marți a stârnit reacții politice imediate, inclusiv din partea republicanilor din Congres, care au petrecut ani de zile investigând comportamentul și legăturile de afaceri ale lui Hunter Biden.

Între timp, o declarație a campaniei lui Trump a afirmat că procesul nu a fost „decât o distragere a atenției de la adevăratele crime ale familiei infracționale Biden”. Fostul Președinte a folosit deseori această descriere a familiei în campania electorală, referindu-se la acuzațiile de comportament necorespunzător formulate împotriva președintelui și a fiului său de către republicani.

Mai mulți jurați care l-au condamnat pe Hunter Biden au declarat că politica nu a fost un factor în decizia lor. „Nu m-am gândit niciodată la Președintele Joe Biden”, a declarat un jurat pentru BBC. „Dintre toți jurații, nimeni nu a menționat nimic despre motivații politice”, a adăugat el.

Apropiați ai Președintelui Biden au declarat pentru agențiile de presă americane că procesul și verdictul au avut un impact emoțional asupra domnului Biden, care a urmărit îndeaproape cazul.

Politico a relatat că Biden a fost „consumat de proces timp de săptămâni întregi” și le-a cerut membrilor familiei să îl informeze în timp ce se afla într-o călătorie în Franța pentru evenimentele de aniversare a Zilei Z.

De asemenea, publicația a mai spus că Biden s-a simțit uneori vinovat de lumina reflectoarelor care a fost îndreptată asupra fiului său și crede că toată cariera sa politică a contribuit la problemele juridice ale fiului său.

Hunter va fi condamnat la un moment dat, în următoarele 120 de zile, dar judecătorul care supraveghează cazul nu a stabilit o dată pentru audiere. El riscă până la 25 de ani de închisoare, dar experții juridici spun că este foarte puțin probabil ca sentința finală să fie apropiată de această pedeapsă, având în vedere că este la prima abatere, fără violență.

Problemele sale juridice vor continua pe tot parcursul anului și în timpul campaniei electorale a tatălui său. În septembrie, el va fi judecat în California sub acuzația de neplata a 1,4 milioane de dolari (1,1 milioane de lire sterline) din impozitul pe venit.

Dacă va fi găsit vinovat în acest caz, Hunter ar putea fi condamnat la 17 ani de închisoare.

Citește și