• DOJ are termen până la 7 iulie pentru a lua o decizie finală cu privire la urmărirea penală a Boeing. 
  • Boeing a fost acuzat că nu a reușit „să conceapă, să implementeze și să aplice un program de conformitate și etică pentru a preveni și a detecta încălcări ale legilor americane privind frauda în toate operațiunile sale”.
  • Denunțătorii companiei au declarat că modelele 737 Max, 787 Dreamliner și 777 aveau probleme grave de producție.

Procurorii americani au recomandat Departamentului de Justiție (DOJ) să formuleze acuzații penale împotriva Boeing, potrivit CBS, partenerul american al BBC.

Aceasta vine după ce DOJ a declarat că producătorul de avioane a încălcat o înțelegere legată de două accidente mortale în care au fost implicate aeronavele sale 737 Max, ceea ce firma a negat. Boeing a refuzat să comenteze când a fost contactat de BBC cu privire la recomandarea procurorilor.

DOJ nu a răspuns imediat la o solicitare a BBC pentru comentarii.

Recomandări

MACRON: „A VENIT TIMPUL UNEI ALIANȚE LARGI”
BARDELLA ACUZĂ EXTREMA STÂNGĂ
ANGLIA-SLOVACIA 2-1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
ROMÂNIA, PE LOCUL 5 LA SUSȚINĂTORI

Recomandarea nu este o decizie finală, iar detaliile oricărei potențiale acțiuni penale nu erau cunoscute, a declarat CBS. Știrea despre acuzațiile recomandate a fost raportată pentru prima dată de agenția de știri Reuters. DOJ are termen până la 7 iulie pentru a lua o decizie finală cu privire la urmărirea penală a Boeing.

„Aceasta este o decizie cu adevărat critică care se apropie”, a declarat Ed Pearson, care este director executiv al Fundației pentru Siguranța Aviației și un fost manager senior la Boeing.

„Există probleme cu aceste avioane, vedem probleme cu aceste avioane și mă refer la 737 Max, 787 și aceasta reflectă conducerea”, a adăugat el.

Accidentele – unul în Indonezia în 2018 și altul în Etiopia în 2019 – au ucis un total de 346 de persoane. Săptămâna trecută, rudele victimelor au îndemnat procurorii să ceară o amendă împotriva Boeing de 25 de miliarde de dolari (14,6 miliarde de lire sterline) și să continue urmărirea penală.

În cadrul unui acord încheiat în 2021, Boeing a fost de acord să plătească o despăgubire de 2,5 miliarde de dolari, în timp ce procurorii au fost de acord să solicite instanței să renunțe la o acuzație penală după o perioadă de trei ani.

Luna trecută, DOJ a declarat că Boeing a încălcat înțelegerea, afirmând că nu a reușit „să conceapă, să implementeze și să aplice un program de conformitate și etică pentru a preveni și a detecta încălcări ale legilor americane privind frauda în toate operațiunile sale”.

Săptămâna trecută, directorul executiv al Boeing, Dave Calhoun, a fost interogat de senatorii americani. Calhoun a declarat că societatea a „învățat” din greșelile din trecut și că procesul de denunțare a angajaților funcționează – dar parlamentarii l-au acuzat totuși că nu face suficient pentru a corecta o cultură a represaliilor.

Ca parte a unei anchete în curs de desfășurare, denunțătorii Boeing au declarat Senatului în aprilie că modelele 737 Max, 787 Dreamliner și 777 aveau probleme grave de producție.

Compania a fost cel mai recent în centrul atenției atunci când un panou de ușă a căzut de pe un nou avion 737 Max în timpul unui zbor Alaska Airlines în ianuarie, lăsând o gaură deschisă.

Citește și