• Boeing a fost din nou în centrul atenției la începutul acestui an, când un panou de ușă a căzut de pe un nou avion 737 Max în timpul unui zbor Alaska Airlines.
  • Departamentul de Justiție are termen până la 7 iulie pentru a decide dacă va relansa o acuzație penală de fraudă formulată împotriva Boeing.
  • Accidentele aviatice care au implicat aeronave Boeing 737 Max au ucis în total 346 de persoane.

Un avocat care reprezintă victimele a două prăbușiri fatale ale Boeing 737 Max a declarat că guvernul american se pregătește să ofere constructorului de avioane o „înțelegere amiabilă”, conform BBC.

Paul Cassell, care spune că a obținut informația „direct de la Departamentul de Justiție”, a adăugat că înțelegerea include o amendă mică, trei ani de probațiune și audituri independente de siguranță.

Boeing nu a răspuns imediat la solicitarea BBC de a comenta, în timp ce Departamentul de Justiție (DoJ) a refuzat să ofere o declarație.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Luna trecută, procurorii americani au recomandat DoJ să formuleze acuzații penale împotriva producătorului de avioane. Asta după ce DoJ a declarat că Boeing a încălcat o înțelegere din 2021 legată de prăbușirile care au ucis 346 de persoane.

„Memoria celor 346 de nevinovați uciși de Boeing cere mai multă dreptate decât aceasta”, a declarat Cassell, adăugând că familiile se vor opune vehement acestei înțelegeri.

Accidentele aviatice – ambele implicând aeronave Boeing 737 Max – au avut loc la interval de șase luni unul de celălalt. Accidentul care a implicat Lion Air din Indonezia a avut loc în octombrie 2018, urmat de un zbor Ethiopian Airlines în martie 2019. Ambele prăbușiri au fost legate de sisteme defectuoase de control al zborului.

O scrisoare trimisă luna trecută de Cassell către Departamentul de Justiție a dezvăluit că familiile au solicitat urmărirea penală a cadrelor de conducere ale Boeing la momentul accidentelor și o amendă de 24,8 miliarde de dolari (19,6 miliarde de lire sterline) pentru „cea mai mortală crimă corporativă din istoria SUA”.

Departamentul de Justiție are termen până la 7 iulie pentru a decide dacă va relansa o acuzație penală de fraudă formulată împotriva Boeing în 2021.

Această acuzație a rămas latentă de când compania a recunoscut într-un acord că a indus în eroare autoritățile de reglementare a siguranței aeriene cu privire la anumite aspecte ale modelului 737 Max și a promis să creeze un nou sistem de conformitate pentru a detecta și a preveni alte fraude.

În cadrul acordului încheiat în 2021, Boeing a declarat că va plăti o despăgubire de 2,5 miliarde de dolari, iar procurorii au fost de acord să solicite instanței să renunțe la o acuzație penală după trei ani, dacă societatea respectă anumite prevederi stabilite în acordul de urmărire penală amânată.

Însă, în luna mai, DoJ a declarat că Boeing a încălcat acordul, afirmând că nu a reușit „să conceapă, să pună în aplicare și să aplice un program de conformitate și etică pentru a preveni și a detecta încălcări ale legislației americane privind frauda în toate operațiunile sale”.

La începutul acestui an, Boeing a fost din nou în centrul atenției atunci când un panou de ușă a căzut de pe un nou avion 737 Max în timpul unui zbor Alaska Airlines.

Citește și