• Platforma X a fost obligată să plătească amenzi totale de 28 de milioane de reais (aproximativ 5,1 milioane de dolari).
  • Autoritatea de reglementare a telecomunicațiilor din Brazilia a fost însărcinată să asigure reluarea serviciului.
  • X a plătit amenzi și a blocat conturi acuzate de dezinformare.

Curtea Supremă a Braziliei a declarat că ridică interdicția impusă platformei de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, conform BBC.

În decizia sa, judecătorul Alexandre de Moraes a declarat că a autorizat „revenirea imediată” a activităților X în țară, după ce acesta a plătit amenzi considerabile și a blocat conturi acuzate de răspândirea de dezinformări.

Conform unei declarații, site-ul a plătit amenzi în valoare totală de 28 de milioane de reais (5,1 milioane de dolari) și a fost de acord să numească un reprezentant local, așa cum prevede legislația braziliană.

Recomandări

NOI DEZVĂLUIRI
X IS BACK
NETANYAHU AVERTIZEAZĂ
PICHAI TE AJUTĂ SĂ PARCHEZI
ISIS SE ÎNTOARCE
CE VREA ZELENSKI?

Moraes blocase accesul la platformă, deținută de Elon Musk, după ce aceasta refuzase să interzică mai multe profiluri considerate de guvern că răspândesc dezinformări cu privire la alegerile prezidențiale braziliene din 2022.

Anatel, organismul de supraveghere a telecomunicațiilor din Brazilia, a fost însărcinat să asigure reluarea serviciului pentru peste 20 de milioane de utilizatori din țară în termen de 24 de ore.

După luni de zile de sfidare a ordinelor instanței, Musk a concediat personalul brazilian al companiei la sfârșitul lunii august și a închis birourile X din Brazilia. „Decizia de a închide birourile X din Brazilia a fost dificilă”, a scris atunci Musk, care conduce și producătorul de automobile electrice Tesla și compania de rachete SpaceX.

Autodeclarat „absolutist al libertății de exprimare”, antreprenorul miliardar a descris decizia judecătorului Moraes de a interzice câteva zeci de conturi drept un abuz de putere și o încălcare a libertății de exprimare. Câteva zile mai târziu, judecătorul Moraes a ordonat ca întreaga platformă să fie blocată în întreaga țară.

Dar, în septembrie, platforma a început să se conformeze ordinelor instanței într-o aparentă întoarcere. Marți, X a declarat că este „mândră să se întoarcă în Brazilia”. Se pare că X s-a conformat acum tuturor cererilor judecătorului pentru a obține ridicarea interdicției.

Brazilia este una dintre cele mai mari piețe pentru platforma X din întreaga lume, precum și cea mai mare din America Latină, cu aproximativ 22 de milioane de utilizatori.

Citește și