• Călin Nistor, fostul procuror-șef DNA, a fost invitatul Sorinei Matei în emisiunea „OFF/ON THE RECORD” de la Aleph News.
  • Călin Nistor: „Nu mi-a cerut nimeni să plec din DNA”.
  • Călin Nistor, despre SIIJ: „Am fost taxat de unele publicații că am fost de acord cu înființarea acestei secții”.

Călin Nistor, despre motivul pentru care a plecat din DNA

„Am plecat din DNA pentru că întruneam condițiile legale să mă pensionez. Nu am plecat neapărat din DNA, am plecat din magistratură. Opțiunea mea a fost să mă pensionez, întruneam condițiile legale. Ce m-a determinat să iau această decizie, putem discuta, dar a fost, practic, opțiunea mea să merg la pensie”, a spus Călin Nistor.

Călin Nistor: „Nu mi-a cerut nimeni să plec din DNA”

„Nu mi-a ceut nimeni să plec din DNA. A fost opțiunea mea. Anchetele au fost sesizări din oficiu ale noastre. În cazurile Unifarm, a fost chiar procurorul de caz.

Celălalt caz despre care ați amintit dumneavoastră era la secția mea. Cunosc bine și acel caz, însă nu a fost nicio intervenție din afara Instituției care să mă determine să iau această decizie. Poate că dacă ar fi fost, nu plecam”, a spus Călin Nistor.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Cum funcționa DNA-ul pe vremea lui Kovesi

Călin Nistor a fost întrebat cum funcționa DNA-ul în vremea lui Morar a lui Kovesi.

„Nu aș vrea să fac astfel de comparații. Eu țin la instituția aceasta. Am lucrat 15 ani de zile și nu cred că este rolul meu să îmi caracterizez foștii șefi într-un studio de televiziune”, a spus Călin Nistor.

„Pentru mine, achitările sunt cel mai mare rebut profesional pentru un procuror. Trebuie să ai grijă în momentul în care formulezi acuzații și trimiți o persoană în judecată să stabilești, dincolo de orice dubiu, că există probe suficiente și legal administrate care să impună trimiterea în judecată a acelei persoane.

Trimiterea în judecată a unei persoane are consecințe grave asupra acelei persoane. Sunt persoane care sunt suspendate din funcție dacă ne referim la magistrați. Sunt persoane care poate că își pierd locul de muncă odată trimise în judecată”, a mărturisit Călin Nistor.

Foto: Aleph News

„Atunci când exerciți funcția de procuror ierarhic trebuie să exerciți un control ierarhic eficient pentru că ajungem în situația celor 52 de procente.

De exemplu, în Marea Britanie, Irlanda, procentul de achitări în cazul de corupție e undeva între 7 și 9%.

În Germania pe la 2%, în Franța e undeva pe la 6-7%, în Italia e ceva mai mare, între 10-15%. Eu cred că în cazurile de corupție, un procent de achitări între 10-12% este un procent rezonabil având în vedere dificultatea de probat a acestor cauze. Procentele mari ar trebui să ne îngrijoreze și ar trebui să luăm măsuri în consecință”, a explicat Călin Nistor.

„La nivel de percepție, pare mult mai gravă o achitare de genul acesta, însă, din punctul meu de vedere, orice achitare este dăunătoare pentru instituție, indiferent de numele persoanei.

Până la urmă, e un om care poate că a fost supus unei proceduri în care nu ar fi trebuit să ajungă sau poate că ar fi trebuit să ajungă dacă procurorul era mai atent și epuiza întreg materialul probator astfel încât, în instanță, soluția să fie una de condamndare”, a spus Călin Nistor.

Călin Nistor, despre Victor Ponta

„Cred că domnul Ponta s-a întors la Prima Instanță, urmare, practic, a deciziei Curții Constituționale privind repartizarea aleatorie a cauzelor sau completele specializate. Ponta a fost achitat în Primă Instanță și din calea de atac cred că s-a casat cu trimitere spre judecare”, a explicat Călin Nistor.

Călin Nistor, despre desființarea SIIJ

„Nu pot să spun cu ce sunt de acord. Eu pot doar să am o opinie. Politicile penale le face Ministerul Justiției până la urmă și Guvernul, respectiv Parlamentul.

Eu mi-am exprimat un punct de vedere cu privire la înființarea SIIJ, cred că în luna august 2018, motiv pentru care am fost taxat de unele publicații că am fost de acord cu înființarea acestei secții”, a spus Călin Nistor.

Este România mai coruptă decât alte state europene sau nu

„Nu cred că România e mai coruptă mai mult decât alte state europene. Nu ne putem compara cu țările nordice sau cu Germania, dar cu celelalte chiar ne putem compara la fenomenul combaterii corupției.

Corupția există în toate celelalte state, nu doar în România. Nu cred că mai există acea corupție sistemică ce era prin 2004-2005-2006, când pentru orice serviciu, oricât de mic, trebuia să plătești o atenție. Nu mai e de nivelul ăla”, a spus Călin Nistor.