• Italia cere examen pentru licența în domeniul jurnalismului.
  • Marea Britanie reglementează piața media prin norme etice.
  • SUA protejează dreptul la informare prin Constituție.

Mass-media în anul 2024 este caracterizată de digitalizare, diversitate, interactivitate și preocupări crescute privind calitatea și credibilitatea informațiilor furnizate. Este un domeniu în continuă evoluție, care se adaptează la schimbările tehnologice și sociale și căută să își mențină relevanța și impactul într-o lume digitală în continuă schimbare. Dar asta nu înseamnă că trebuie să uităm de reguli.

Cum este reglementată meseria de jurnalist în lumea democratică?

În țările democratice, reglementările jurnalistice reflectă angajamentul pentru libertatea presei și exprimarea liberă, respectând standardele etice și profesionale. Cel mai des, însă, reglementarea în jurnalism se face prin autocontrol. Prin Asociații de presă: Organizații precum Consiliul pentru Standardele de Presă din Marea Britanie elaborează coduri de conduită și gestionează plângerile împotriva mass-media. Dar și prin legislație: Statele aprobă legi care protejează confidențialitatea și pedepsesc calomnia, iar instituțiile publice sunt obligate să ofere acces la informațiile publice.

Ce se întâmplă cu jurnalismul în țările cu regimuri autoritare?

Jurnaliștii sunt supuși acolo unui control strict din partea guvernului, care poate include necesitatea de a obține aprobări sau acreditări oficiale pentru a practica jurnalismul. În China, jurnaliștii trebuie să fie acreditați de stat și să dețină un card oficial de presă emis de guvern. În Iran, jurnaliștii trebuie să primească acreditare de la Ministerul Culturii și Orientării Islamice, iar în Rusia, jurnaliștii trebuie să fie acreditați de guvern pentru a putea acoperi evenimente.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
MEDVEDEV AMENINȚĂ SUA
CUM S-AU DESCURCAT ELEVII LA MATE?
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI

Cum funcționează jurnalismul în Statele Unite ale Americii?

În Statele Unite, protecția meseriei de jurnalist este încorporată în structura juridică și socială a țării. Primul Amendament interzice Congresului să adopte legi care să restricționeze libertatea de exprimare sau de presă, oferind astfel jurnaliștilor dreptul de a publica informații fără teama cenzurii. Multe state au adoptat legi scut care protejează jurnaliștii de a fi obligați să dezvăluie sursele în instanță.

Iar la nivel federal există Freedom of Information Act (FOIA) care permite accesul public la documentele guvernamentale.

Citește și