• Nicolas Sarkozy, Președinte al Franței între 2007 și 2012, a fost deja condamnat în alte două cazuri pentru finanțare ilegală a campaniei electorale și corupție/trafic de influență
  • Sarkozy este primul fost Președinte francez din istoria modernă condamnat la închisoare pentru acțiuni din timpul mandatului său.
  • Bruni-Sarkozy a fost eliberată pe cauțiune, ceea ce îi interzice să ia legătura cu oricare dintre cei implicați în procedură, cu excepția soțului său.

Fosta primă doamnă a Franței, Carla Bruni-Sarkozy, a fost acuzată de presiuni asupra unui martor care l-a acuzat pe fostul Președinte Nicolas Sarkozy că a primit finanțare ilegală pentru campania electorală din Libia, conform Sky News.

Fostul supermodel a fost eliberat pe cauțiune, ceea ce îi interzice să ia legătura cu oricare dintre cei implicați în procedură, cu excepția soțului său, potrivit unui oficial care nu a putut fi numit.

Acuzațiile preliminare împotriva lui Bruni-Sarkozy includ manipularea martorilor și tentativă de fraudă prin înșelarea magistraților care îl investighează pe soțul său, suspectat de primirea de fonduri ilegale în timpul campaniei sale electorale prezidențiale din 2007.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Nicolas Sarkozy, Președinte al Franței între 2007 și 2012, a fost deja condamnat în alte două cazuri. Acesta a negat vehement că ar fi comis vreo infracțiune în toate cazurile. În februarie, o Curte de Apel din Paris a menținut verdictul de vinovăție împotriva fostului Președinte pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale în cadrul tentativei sale eșuate de realegere din 2012. Sarkozy a fost condamnat la un an de închisoare, din care șase luni cu suspendare.

Avocații săi au făcut apel la Curtea de Casație, cea mai înaltă instanță din Franța. Cu apelul în curs, Sarkozy nu poate fi încarcerat în conformitate cu legislația franceză.

El a fost acuzat că a cheltuit aproape de două ori suma maximă legală de 22,5 milioane de euro pentru tentativa de realegere pe care a pierdut-o în fața socialistului Francois Hollande. Într-un caz separat, în 2021, Sarkozy, în vârstă de 69 de ani, a fost găsit vinovat de corupție și trafic de influență.

El este primul fost Președinte francez din istoria modernă condamnat la închisoare pentru acțiuni din timpul mandatului său. Sarkozy s-a retras din politica activă în 2017.

Citește și