• Hunter Biden este acuzat că a mințit cu privire la consumul de droguri pe formulare atunci când a cumpărat o armă de foc în 2018.
  • Procurorii vor folosi mesaje text personale, memoriile lui Biden și probabil informații de pe laptopul său controversat.
  • Deși Biden riscă 25 de ani de închisoare dacă va fi condamnat, pedepsele efective pentru infracțiunile federale sunt de obicei mai mici decât maximele legale.

Odată cu decizia unui judecător din Delaware, Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, va deveni primul copil al unui Președinte în exercițiu care va fi acuzat penal, scrie BBC.

Procurorii susțin că mezinul Biden, în vârstă de 54 de ani, a mințit cu privire la consumul de droguri pe formularele de cerere atunci când a cumpărat o armă de foc în 2018.

El riscă până la 25 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de cele trei capete de acuzare federale, într-un caz care va începe luni cu selecția juriului. Biden a pledat nevinovat la acuzații.

Recomandări

MACRON FACE O PROMISIUNE FRANCEZILOR
PROBLEME LA GRANIȚĂ
ORBAN, ACUZAT CĂ FOLOSEȘTE MAȘINĂRIA FRICII
TESLA ȘI-A REDUS CU 14% PERSONALUL
CE S-A ÎNTÂMPLAT CU GRUPUL WAGNER?
MACRON NU MAI APARE PE AFIȘELE PARTIDULUI

Procesul – care are loc în timp ce tatăl său face campanie pentru realegere – este posibil ca procurorii să aprofundeze detaliile grafice ale dependenței de cocaină a lui Biden, oferind potențial hrană pentru dușmanii politici ai Președintelui.

Care sunt acuzațiile?

Biden se confruntă cu trei acuzații federale în acest caz: două capete de acuzare pentru declarații false și un capăt de acuzare pentru posesie ilegală de arme.

Toate acuzațiile se referă la cumpărarea unui revolver de la un magazin de arme din Delaware în octombrie 2018, pe care l-a păstrat timp de aproximativ 11 zile. După propria mărturisire a lui Biden, la acea vreme se afla în plină „dependență” de cocaină.

Cele două acuzații de fals în declarații provin din acuzațiile potrivit cărora a mințit cu privire la consumul de droguri pe un formular impus de autoritățile federale atunci când a cumpărat arma.

Mai exact, procurorii susțin că acesta a afirmat în mod fals că „nu era un consumator ilegal și nu era dependent de niciun drog narcotic stimulant” atunci când a cumpărat un revolver Colt Cobra Special.

Cel de-al treilea cap de acuzare este legat de deținerea unei arme de foc în timp ce se presupune că a fost consumator de droguri. Arma a fost aruncată și descoperită la o băcănie din Greenville, Delaware, ceea ce a dus la o anchetă care, în cele din urmă, i-a condus pe anchetatori înapoi la formulare.

Ce probe există în acest caz?

Pentru a-l condamna pe Biden, procurorii vor trebui să convingă jurații că acesta a făcut cu bună știință declarații false pe formular în încercarea de a înșela magazinul care i-a vândut pistolul.

În plus, aceștia vor trebui să dovedească faptul că Biden era consumator de droguri sau dependent de droguri și că a intrat în posesia pistolului deși știa acest lucru.

Judecătoarea districtuală americană Maryellen Noreika a decis deja că avocații apărării nu pot susține că acuzarea poate obține un verdict de vinovăție doar dacă dovedește că Biden consuma droguri în ziua în care a cumpărat arma.

În schimb, în cadrul unei audieri premergătoare procesului, judecătoarea a fost de acord cu argumentul procurorilor potrivit căruia trebuie doar să dovedească faptul că „utilizarea ilegală (a avut loc) suficient de recent pentru a indica faptul că individul (era) implicat activ într-un astfel de comportament”.

În documentele depuse în instanță înainte de începerea procesului, procurorii au sugerat că se vor baza, în parte, pe mesaje text profund personale și pe alte comunicări făcute în timp ce Biden se afla în pragul dependenței.

Într-un astfel de mesaj text citat în documentele instanței, Biden se referă la el însuși ca fiind „un mincinos și un hoț și un vinovat și un consumator și sunt delirant și un dependent, spre deosebire de toți ceilalți dependenți pe care îi cunoașteți și mai presus de ei”.

Procurorii vor putea, de asemenea, să facă referire la memoriile din 2021 ale domnului Biden, în care acesta și-a detaliat experiențele de consumator de droguri, care era „treaz douăzeci și patru de ore pe zi, fumând la fiecare 15 minute, șapte zile pe săptămână”.

Hunter Biden i-a acuzat în mod repetat pe republicani că s-au folosit de dependența și recuperarea sa pentru a-l „face de râs” și a-l ataca pe tatăl său.

În timp ce Biden însuși a fost tăcut în legătură cu procesul, documentele juridice depuse de avocații săi sugerează că aceștia se vor concentra pe cât de mult Biden era conștient de dependența sa la sfârșitul achiziției și pe calitatea probelor în sine.

Avocatul său principal, Abbe Lowell, a cerut permisiunea instanței de a apela la un martor expert care poate depune mărturie despre înțelegerea de către un dependent a problemelor sale legate de abuzul de substanțe.

„Cineva, ca domnul Biden, care tocmai a terminat un program de reabilitare de 11 zile și care a trăit cu un tovarăș sobru după aceea, ar putea cu siguranță să creadă că nu este un consumator sau un dependent la timpul prezent”, a scris domnul Lowell.

Printre cele mai proeminente probe din cadrul procesului se vor număra probabil informațiile de pe infamul laptop al lui Biden, care a fost în centrul unor speculații intense din partea presei și al atenției din partea unor instituții de presă conservatoare.

Laptopul a fost, de asemenea, în centrul unor teorii nedovedite care îi leagă pe Biden și pe tatăl său de corupție, lucru pe care ambii îl neagă.

Ar putea merge la închisoare dacă va fi condamnat?

Cele două acuzații de fals în declarații au fiecare o pedeapsă maximă de până la 10 ani, în timp ce al treilea cap de acuzare este pasibil de o pedeapsă de până la cinci ani – ceea ce înseamnă că ar putea fi condamnat la 25 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Cu toate acestea, sentințele efective pentru infracțiunile federale sunt, de obicei, mai mici decât pedepsele maxime specificate de lege.

Citește și