CCR a respins sesizările pe proiectul de lege care îi scapă pe evazioniști de închisoare

Camera Deputaților a adoptat, ca for decizional, pe 15 decembrie 2020, proiectul de lege inițiat de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu care prevede că inculpații pentru fapte de evaziune fiscală de până la 100.000 de euro nu mai execută pedeapsa cu închisoare dacă achită integral prejudiciul, ci doar plătesc o amendă.

Proiectul a fost depus în 2017, pe vremea când Liviu Dragnea era șeful Camerei Deputaților, și a fost declarat neconstituțional de judecătorii CCR. Parlamentul a adoptat proiectul în 2018, cu voturile PSD, ALDE și UDMR dar legea a fost atacată atunci la Curtea Constituțională de PNL, USR și PMP.

La reexaminarea legii, ca urmare a deciziei CCR, deputaţii au adoptat unele amendamente, introducând pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa cu închisoarea, în cazul unor infracţiuni de evaziune fiscală.

Pe 17 decembrie, Instanţa supremă a decis sesizarea CCR în legătură cu neconstituţionalitatea proiectului adoptat de Camera Deputaţilor. Şi Avocatul Poporului a înaintat Curţii Constituţionale o sesizare asupra actului normativ.

Exit mobile version