• Judecătorii CCR au dezbătut luni cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament
  • Guvernul a cerut judecătorilor CCR să constate existenţa unui conflict de natură constituţională între Guvern şi Parlament
  • Curtea Constituţională a României (CCR) a respins sesizarea premierului Orban pe tema conflictului dintre Guvern şi Parlament, după depunerea de către PSD a moţiunii de cenzură

Update 11:30. CCR a stabilit că nu există conflict de interese în privinţa moţiunii depuse de PSD

Curtea Constituţională a României a respins, marţi, cererea primul-ministru Ludovic Orban şi a constatat că nu există conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, generat de modalitatea în care s-a înregistrat moţiunea de cenzură.


Update 08:30. PSD recuperează la CCR punctele pierdute odată cu eşecul moţiunii de cenzură

Potrivit unor surse apropiate CCR, judecătorii au constatat că nu a existat un conflict juridic între Guvern şi Parlament în ceea ce priveşte depunerea moţiunii de cenzură şi au respins, pe fond, sesizarea liberalilor.

CCR a anunţat oficial că a finalizat deliberările asupra conflictului, iar în cursul zilei de marţi va fi redactată forma finală a minutei.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Judecătorii CCR au dezbătut luni cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, cerere formulată de primul-ministru al României.

„Curtea Constituţională a finalizat luni deliberările, urmând ca, în cursul zilei de marţi, 15 septembrie 2020, să fie redactată forma finală a minutei”, au anunţat reprezentanţii CCR.

Sesizarea Guvernului referitoare la conflictul juridic de natură constituţională determinat de moţiunea de cenzură a fost depus de şeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă. El a criticat PSD, spunând că e un „partid de piromani care dau foc la ţară”, iar Guvernul este „pompier”.

Guvernul a cerut judecătorilor CCR să constate existenţa unui conflict de natură constituţională între Guvern şi Parlament generat de încălcarea dispoziţiilor art.113 alin.(4) coroborat cu dispoziţiile art.66 alin.(1) din Constituţie, urmare a depunerii moţiunii de cenzură în perioada dintre încheierea primei sesiuni ordinare şi începutul celei de a doua sesiuni ordinare a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Deşi PNL a cerut PSD să amâne sau să programeze dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură după pronunţarea Curţii Constituţionale, Parlamentul a fost convocat în 31 august, însă nu a existat cvorum, astfel că nu s-a mai ajuns la vot.