• Un tribunal din Hong Kong a găsit 14 din cei 16 activiști pro-democrație vinovați de conspirație pentru subversiune într-un caz istoric.
  • Printre cei găsiți vinovați se numără foștii legislatori Leung Kwok-hung, Lam Cheuk-ting, Helena Wong și Raymond Chan.
  • Toți aceștia s-au numărat printre cei 47 de susținători ai democrației urmăriți penal în 2021 pentru implicarea lor în alegerile primare neoficiale, dintre care 31 au pledat vinovați.

Un tribunal din Hong Kong a găsit 14 din cei 16 activiști pro-democrație vinovați de conspirație pentru subversiune într-un caz istoric. Este cel mai mare caz de securitate națională din oraș, în temeiul unei legi impuse de China, care a anihilat aproape complet disidența publică, după protestele antiguvernamentale de amploare din 2019. Printre cei găsiți vinovați se numără foștii legislatori Leung Kwok-hung, Lam Cheuk-ting, Helena Wong și Raymond Chan, scrie Sky News.

Aceștia ar putea acum să fie condamnați la închisoare pe viață, sentința fiind așteptată la o dată ulterioară. Dar cei trei judecători aprobați de guvern pentru a supraveghea cazul au achitat doi foști consilieri districtuali, Lee Yue-shun și Lawrence Lau.

Toți aceștia s-au numărat printre cei 47 de susținători ai democrației urmăriți penal în 2021 pentru implicarea lor în alegerile primare neoficiale, dintre care 31 au pledat vinovați. Înainte de audiere, observatorii au declarat că acest caz de subversiune va ilustra modul în care legea securității este folosită pentru a zdrobi opoziția politică.

Recomandări

SUA APĂRĂ COREEA DE SUD
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD
CUM SE SCHIMBĂ CONSUMUL DE NEWS?
RUSIA AMENINȚĂ SUA
COALIȚA DECIDE DATA PREZIDENȚIALELOR
CER DAUNE DE LA NASA

Dar guvernele de la Beijing și Hong Kong insistă asupra faptului că legea a contribuit la restabilirea stabilității în oraș și că independența judiciară este protejată. SUA și alte țări au criticat procesul ca fiind motivat politic, cerând ca cei acuzați – mulți dintre ei fiind reținuți din 28 februarie 2021 – să fie eliberați imediat.

Aceștia sunt acuzați de un „complot vicios” pentru a paraliza guvernul și a-l forța pe liderul orașului să demisioneze prin intermediul unui scrutin neoficial de preselecție în cadrul alegerilor din iulie 2020 la nivelul orașului.

Citește și