- Utilizatorii Google nu vor simți pentru moment vreun efect al verdictului dat în SUA.
- Decizia deschide însă calea pentru reglementări similare cu Digital Markets Act din UE.
- Google va face apel la decizia din procesul în care era acuzată de monopol cu motorul de căutare.
Google a pierdut săptămâna aceasta un proces istoric în Statele Unite, în care era acuzată de monopol cu motorul de căutare. Pentru Google, e o decizie rea: poate pierde miliarde de dolari din parteneriate. Cât de mult te afectează pe tine acest verdict?
Advertisment
Când și cum voi resimți efectele acestei decizii Google?
Un lucru e clar: nu trebuie să minimizăm importanța acestui verdict pentru că efectele ei se vor resimți mult timp. Desigur, Google a făcut apel și cum primul proces a durat 4 ani, va mai dura până la un verdict final.
Pentru Google o consecință o reprezintă pierderea parteneriatelor. Precum cel cu Apple. Asta înseamnă că va fi implementat un ecran de alegere a browser-ului și a motorului de căutare la prima utilizare. Desigur, vor fi mulți utilizatori care vor merge tot pe Chrome și Google. Însă nu este obligatoriu.
Recomandări
Apoi, o altă consecință și mai importantă ar putea fi ca Alphabet, compania-mamă, să fie nevoită să se divizeze. Google, Youtube și Android să redevină entități separate. Pentru utilizator, asta poate însemna o problemă. În prezent, ai același cont pentru toate. Însă interoperabilitatea dintre aceste platforme va fi îngreunată de o asemenea separare. Ceea ce nu ar fi tocmai bine pentru noi.
O ultimă consecință a deciziei ar fi formarea unei reglementări similare cu Digital Markets Act și în SUA. Lucru extrem de util pentru toată lumea dacă ne gândim la cazul Apple Intelligence. Acesta nu vine în primă fază în Uniunea Europeană pentru că nu respectă DMA. Dacă ar exista o asemenea reglementare în Statele Unite, companiile ar fi obligate din start să se adapteze.
Citește și
- Cum lupți să îți învingi frica? Psiholog: „Dacă nu te îndrepți spre evoluție, rămâi în frică și stres”
- Tinerii din Gen Z preferă dating-ul online. Psiholog: „Avem posibilitatea de a comunica mai bine pentru că anxietatea și emotivitatea nu mai contează”
- Cărțile te ajută să te dezvolți atât personal, cât și profesional. Radu Carp: „Trebuie să recomandăm cărți care descriu experiențe universale și benefice”
Partenerii noștri