• Modul de citare folosit de ministrul Lucian Bode în teza sa de doctorat nu este unul unitar, arată un raport CNE.
  • Multe dintre citările folosite în lucrare prezintă greşeli, conform documentului.
  • În act se mai precizează că numărul mare de citate sugerează că Bode nu a intenționat să plagieze.

Universitatea Babeș Bolyai a stabilit că ministrul de interne, Lucian Bode, și-a plagiat doctoratul, însă Consiliul Național de Etică este de altă părere. Conform CNE, ministrul a citat sursele, dar nu a pus ghilimele.

Consiliul Național de Etică, a constatat că Lucian Bode nu a plagiat teza sa de doctorat, au declarat surse din mediul academic. Decizia vine în condițiile în care lucrarea actualului ministru de Interne avea conținut copiat, după cum a constatat Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai. Informația inițială despre decizia Consiliului de Etică a fost publicată, marți. Situația apare în contextul în care președintele Iohannis ceruse clarificarea situației lui Bode, al doilea om în PNL, înaintea rotativei guvernamentale. 

„În urma analizei pe grafice şi figuri, nu s-au identificat figuri fără citarea corespunzătoare. Pentru unele figuri (pagina 49, 81 şi 83) nu s-a găsit sursa şi este posibil ca acestea să fie originale şi neplagiate. În urma analizei pe text s-au constatat următoarele: existenţa unor mari inconsistenţe în ceea ce priveşte stilul de citare, deşi sursa este citată corect, în câteva cazuri s-a constatat că citarea este defectuoasă. Cea mai frecventă problemă este existenţa preluării de text, inclusiv prin traducere din limba engleză, şi pentru care nu s-au folosit ghilimelele, însă sursa din care s-a preluat este de cele mai multe ori citată corespunzător”, scrie în raport.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

„Stilul de citare nu este unitar, iar multe dintre citări prezintă greșeli care trebuie corectate, inclusiv cele care fac referire la surse web și care nu mai sunt accesibile. Totodată, s-a constatat că numărul total de referinţe citate este foarte mare, şi anume 332 de lucrări şi alte referinţe bibliografice. În opinia CNECSDTI, acest lucru susţine intenţia autorului de a face o sinteza dintr-un volum mare de informaţie, având o contribuţie directă limitată. Deşi acoperă elemente de generale de siguranţă naţională, cea mai mare parte a cărţii se încadrează în domeniul resurselor energetice şi managementul acestora, domeniu în care citarea se face preponderent cu trimitere la sursă, fără a folosi ghilimele”, se mai arată în document.

Comisia de Etică a UBB a constatat, la începutul anului, că lucrarea de doctorat a ministrului ar avea mai multe fragmente plagiate, cu citare defectuoasă. Bode declara lucrarea sa „profund vixiată” și cerea retragerea cărții publicate pe baza tezei. A fost a doua decizie a Comisiei în acest caz, după ce, la începutul lunii noiembrie 2022, Comisia de Etică a UBB a stabilit, în urma unor verificări, că teza de doctorat a ministrului conținea fragmente plagiate. Jurnalista Emilia Șercan spunea că ministrul de Interne a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa.

Citește și: