Cum se fac regulile în Columbia pe timp de pandemie? Cei care nu se supun sunt uciși

Vremea marilor cartele din Columbia nu s-a încheiat. Traficanții de droguri și grupurile de rebeli impun propriile lor reguli sângeroase împotriva răspândirii coronavirusului. Potrivit unui nou raport al Human Rights Watch (HRW), aceștia îi omoară pe cei care nu se supun legilor, scrie The Guardian.

Cel puțin opt civili au fost uciși de grupurile armate, unii dintre ei fiind supraviețuitorii războiului civil care timp de jumătate de secol a paralizat Columbia.


În Tumaco, un oraș-port sărac și violent de pe coasta Pacificului, oamenii nu au cum să câștige un ban și nici ce să mănânce după ce li s-a interzis pescuitul. Un alt ordin, mult mai strict decât măsurile impuse de Guvern, îi obligă pe vânzătorii stradali să-și vândă produsele doar până la ora 17:00, altfel sunt alungați de grupurile armate.


Oamenii din toată Columbia sunt obligați de membrii bandelor violente să stea în casă, chiar dacă sunt grav bolnavi, spun lucrătorii comunitari citați în raportul HRW.


În două provincii, Cauca și Guaviare, grupurile armate au dat foc motocicletelor celor care le-au ignorat restricțiile.

„Au închis granițele între sate, iar atunci când cineva este suspectat de Covid-19, i se spune să părăsească regiunea sau va fi ucis”, a declarat pentru The Guardian un lider al comunității din provincia Putumayo din Columbia, sub protecția anonimatului. „Oamenii nu au de ales decât să se supună pentru că aici nu au văzut niciodată guvernul.”

La 8 iunie, Edison León Pérez, lider al comunității și activist, a fost ucis în orașul Putumayo din San Miguel de La Mafia, o bandă de trafic de droguri care are legături cu extremiștii de dreapta. Moartea activistului a venit după ce le-a cerut autorităților locale să ia măsuri împotriva bandelor care impun propriile reguli împotriva coronavirusului.

Exit mobile version