• Curtea Supremă a Braziliei va decide dacă va menține interdicția asupra platformei de socializare X.
  • Judecătorul Alexandre Moraes a inițiat acțiuni împotriva platformei X, acuzând-o de răspândirea dezinformării.
  • Dacă interdicția este menținută, companiile precum Apple și Google ar putea fi obligate să elimine X din magazinele lor de aplicații.

Curtea Supremă din Brazilia va vota astăzi dacă menține sau nu o hotărâre de interzicere a platformei de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, scrie BBC.

Judecătorul Alexandre Moraes a solicitat acest vot după ce platforma a fost suspendată în țară în primele ore ale zilei de sâmbătă.

Decizia a fost luată după ce X nu a reușit să desemneze un nou reprezentant legal în Brazilia înainte de termenul limită impus de instanță.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Disputa dintre judecătorul Moraes și proprietarul X, Elon Musk, a început în aprilie, când judecătorul a ordonat suspendarea a zeci de conturi pentru că ar fi răspândit dezinformări.

Curtea Supremă a Braziliei are 11 judecători, care sunt împărțiți în două camere a câte cinci membri fiecare, cu excepția președintelui Curții Supreme. Camerele pot vota cu privire la menținerea sau respingerea hotărârilor pronunțate de oricare dintre judecătorii săi.

Judecătorul Moraes este membru al primei camere care va reexamina decizia de a interzice X.

Reacționând la decizia de a interzice X, Musk a declarat: „Libertatea de exprimare este fundamentul democrației, iar un pseudo-judecător neales în Brazilia o distruge în scopuri politice.”

În hotărârea sa, judecătorul Moraes a acordat companiilor, inclusiv Apple și Google, un termen de cinci zile pentru a elimina X din magazinele lor de aplicații și pentru a bloca utilizarea acestuia pe dispozitivele iOS și Android.

El a adăugat că persoanele fizice sau juridice despre care se constată că încă accesează X prin intermediul rețelelor private virtuale (VPN) ar putea fi amendate cu 50.000 de reali (8.910 $; 6.780 £).

X și-a închis biroul din Brazilia luna trecută, afirmând că reprezentanta sa a fost amenințată cu arestarea dacă nu se conformează ordinelor pe care le-a descris drept „cenzură”, pe care le-a descris drept ilegale în temeiul legislației braziliene.

Judecătorul Moraes a ordonat ca conturile X acuzate de răspândirea dezinformării – multe dintre acestea fiind susținători ai fostului președinte de dreapta Jair Bolsonaro – să fie blocate în timpul anchetei.

Brazilia este considerată a fi una dintre cele mai mari piețe pentru rețeaua de socializare a lui Musk.

Citește și