• Robert McBurney a stabilit că drepturile la viață privată din Constituția din Georgia includ dreptul de a lua decizii personale privind asistența medicală.
  • Decizia Curții Supreme a fost solicitată de procurorul general republican Chris Carr.
  • Activiștii pentru drepturile avortului au exprimat îngrijorări că hotărârea lui McBurney ar putea fi anulată.

Curtea Supremă din Georgia a suspendat luni o hotărâre care a anulat cvasiinterzicerea avorturilor, în timp ce examinează apelul statului, scrie AP News.

Ordinul Înaltei Curți a venit la o săptămână după ce un judecător a constatat că Georgia interzice neconstituțional avorturile după aproximativ șase săptămâni de sarcină, adesea înainte ca femeile să realizeze că sunt însărcinate. Judecătorul Robert McBurney de la Curtea Superioară a comitatului Fulton a hotărât, la 30 septembrie, că drepturile la viață privată prevăzute de Constituția statului Georgia includ dreptul de a lua decizii personale privind asistența medicală.

Curtea Supremă a statului a suspendat hotărârea lui McBurney la cererea procurorului general republican Chris Carr, al cărui birou contestă decizia judecătorului.

Recomandări

NOBEL PENTRU MEDICINĂ
UCRAINA LOVEȘTE CRIMEEA
ISRAEL LUPTĂ SĂ SUPRAVIEȚUIASCĂ
PRIMAR UCIS ÎN MEXIC
UN AN DE RĂZBOI, RESTUL ZILE
UN AN DE RĂZBOI, CÂTE ZILE

Într-o opinie disidentă, judecătorul John J. Ellington a susținut că întrebările privind constituționalitatea interdicției „nu ar trebui să fie predeterminate în favoarea statului înainte ca apelul să fie chiar înregistrat”.

Clare Bartlett, director executiv al Georgia Life Alliance, a numit decizia Înaltei Curți „adecvată”, temându-se că, fără aceasta, femeile din alte state ar începe să vină în Georgia pentru avorturi chirurgicale.

Legea din Georgia, semnată de republicanul Brian Kemp în 2019, a făcut parte dintr-un val de măsuri restrictive privind avortul care au intrat în vigoare în statele controlate de republicani după ce Curtea Supremă a SUA a anulat Roe v. Wade în 2022 și a pus capăt dreptului național la avort. Aceasta interzicea majoritatea avorturilor odată ce era prezentă o „bătaie detectabilă a inimii umane”. La aproximativ șase săptămâni de sarcină, activitatea cardiacă poate fi detectată prin ultrasunete în celulele embrionului care vor deveni în cele din urmă inima.

Ordinul de o pagină emis luni de Curtea Supremă din Georgia a exceptat de la restabilire o dispoziție specifică a legii privind avortul din acest stat.

Treisprezece state americane aplică în prezent interdicții privind avortul în toate stadiile sarcinii și patru interzic avortul în jurul celei de-a șasea săptămâni de sarcină.

McBurney a scris în hotărârea sa că „libertatea în Georgia include în înțelesul său, în protecția sa și în pachetul său de drepturi puterea unei femei de a-și controla propriul corp, de a decide ce se întâmplă cu el și în el și de a respinge intervenția statului în alegerile sale privind asistența medicală”.

Decizia judecătorului a redus limitele avortului în Georgia la o lege anterioară care permitea avorturile până la viabilitate, aproximativ 22 până la 24 de săptămâni de sarcină.

Furnizorii de avorturi și avocații din Georgia au aplaudat decizia lui McBurney, dar și-au exprimat îngrijorarea că aceasta va fi curând anulată.

Citește și