• CCR a decis că procurorii trebuie să aibă experiență de 10 ani.
  • Din 2.500 de procurori, 60% au experiența să lucreze în DNA/DIICOT, dar nu vor.
  • Morar: Nu este nicio lovitură dată anticorupției.
  • Morar: Problema e de ce tocmai sistemul judiciar a atacat la CCR această vechime.
  • Interviul cu Daniel Morar: la ora 20.00, la OFF/On The Record, pe Aleph News.

Ultima decizie a Curții Constituționale prin care judecătorii au stabilit că procurorii DNA și DIICOT trebuie să aibă experiență atunci când anchetează dosare importante, a înfuriat o parte din magistratură. Judecătorul CCR, Daniel Morar, fost șef al DNA și al Parchetului General, le explică procurorilor care este problema.

Curtea Constituțională a admis critica în majoritate, este decizia CCR și este obligatorie. Pe ideea că din moment ce DNA și DIICOT sunt două structuri specializate care funcționează la cel mai înalt nivel la PÎCCJ, trebuie să aibă vechimea necesară pe care o are orice procuror care dă un examen pentru a accede la cel mai înalt nivel. În acest moment, vechimea este de 10 ani. Pe această idee s-a dus Curtea Constituțională. Deci nu este nicio lovitură dată luptei anticorupție pentru că lupta anticorupție se desfășoară cu oamenii pe care-i avem în sistem”, a spus Daniel Morar, judecător CCR.

Daniel Morar: „Știe și Înalta Curte care sunt problemele sistemului

Daniel Morar este unul dintre judecătorii care au votat împotriva deciziei CCR, chiar dacă el avea 15 ani de experiență în procuratură atunci când a devenit șeful DNA. Problema este alta, spune el.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Problema este de ce tocmai sistemul judiciar a criticat această vechime. Deci probabil că cei care spun că decizia CCR este una care blochează lupta anticorupție ar trebui să se gândească că această critică n-au făcut-o cei din Opoziție, nici Avocatul Poporului măcar, ci a făcut-o sistemul judiciar, adică Înalta Curte de Casație și Justiție”, a adăugat Daniel Morar.

De ce 60% din procurorii României care au vechimea necesară refuză să vină să lucreze în DNA și DIICOT? Și de ce a intervenit Curtea Supremă la CCR? Răspunsul stă în rezultatele muncii procurorilor, spune judecătorul CCR. Iar Curtea Supremă de Justiție s-a apărat de DNA.

„Să știți că n-am gândit: ce a putut determina Înalta Curte să critice această normă? Pentru că știe și Înalta Curte care sunt problemele sistemului. Și probabil că această rată mare a achitărilor este unul dintre motive. Dacă aș fi fost eu, probabil că aș fi văzut ca principalul motiv. Dacă ai oameni cu 6 ani vechime care ți-au făcut performanță și au doar 10% achitări și, după aceea, în timp, vezi că tot oameni cu 6 ani vechime au 50% achitări înseamnă că între timp s-a întâmplat ceva”, a mai explicat Daniel Morar.

Daniel Morar: „Au văzut rezultatele muncii procurorilor, s-au gândit că procentul mare de achitări poate fi și rezultatul vechimii insuficiente

„Uitați că sistemul judiciar probabil că a luat această sesizare ca pe o modalitate de apărare. Ei au văzut rezultatele muncii procurorilor, s-au gândit că procentul mare de achitări poate fi și rezultatul vechimii insuficiente și a insuficientei specializări a procurorilor care întocmesc aceste dosare”, a spus Morar.

Urmărește interviul cu judecătorul Daniel Morar, de la ora 20.00, în emisiunea OFF/On The Record, pe Aleph News.