• Decizia finală privind extrădarea lui Julian Assange în SUA ar putea fi luată luni la Înalta Curte din Londra.
  • Instanţa britanică va analiza angajamentele luate de autorităţile americane privitoare la tratamentul pe care fondatorul WikiLeaks îl va primi în SUA.
  • Assange a fost arestat pentru prima dată în Marea Britanie în 2010, în baza unui mandat suedez pentru acuzaţii de infracţiuni sexuale.

Un tribunal britanic ar putea decide luni dacă fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, poate fi extrădat în Statele Unite ale Americii, potrivit Reuters. Decizia este importantă deoarece reprezintă punctul culminant al unei lupte legale de circa 13 ani.

Doi judecători de la Înalta Curte din Londra vor hotărî dacă pot fi acceptate asigurările americane. Autorităţile din SUA au promis că Assange, în vârstă de 52 de ani, nu se va confrunta cu pedeapsa cu moartea şi se va putea baza pe dreptul la libertatea de exprimare conform Primului Amendament, în cazul unui proces american de spionaj.

Dacă englezii vor decide în favoarea americanilor, Julian Assange ar putea fi trimis în SUA în 24 de ore de la pronunţarea deciziei. Totuşi, experţii susţin că orice se poate întâmpla şi că judecătorii britanici ar putea decide să nu-l extrădeze sau să solicite noi proceduri.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI
LIKE=TRĂDARE? GEN Z CREDE CĂ DA
UNDE TRĂIEȘTI CEL MAI BINE?

WikiLeaks a publicat sute de mii de documente militare americane clasificate cu privire la războaiele Washingtonului din Afganistan şi Irak. A fost considerată cea mai mare breşă de securitate din istoria militară a SUA.

Autorităţile americane vor să-l judece pe Assange, născut în Australia, pentru 18 acuzaţii, aproape toate conform legii de spionaj, spunând că acţiunile sale legate de WikiLeaks au afectat securitatea naţională şi au pus în pericol viaţa agenţilor.

Assange a fost arestat pentru prima dată în Marea Britanie în 2010, în baza unui mandat suedez pentru acuzaţii de infracţiuni sexuale. Ulterior, s-a renunţat la acele acuzaţii. De atunci, el a mai fost în arest la domiciliu şi apoi s-a refugiat timp de şapte ani în ambasada Ecuadorului din Londra. Din 2019, el este închis la închisoarea de maximă securitate Belmarsh, aşteptând decizia privind extrădarea sa.

Citește și