• Atacatorul, Thomas Crooks, a tras opt gloanțe spre Trump cu o pușcă AR-15, omorând un participant și rănind alți doi.
  • Mărturia lui Wray a venit în contextul presiunii asupra autorităților de a explica eșecurile de securitate din ziua atacului. 
  • Comisarul poliției din Pennsylvania a menționat că atacatorul a fost identificat ca un suspect, dar agenții nu au reușit să-l oprească la timp.

Directorul FBI, Christopher Wray, a exprimat îndoieli cu privire la faptul că Donald Trump a fost sau nu lovit de un glonț în timpul tentativei de asasinat de la un miting din Pennsylvania la începutul acestei luni, conform The Independent.

Wray a depus mărturie miercuri în fața Comisiei juridice a Camerei Reprezentanților cu privire la ancheta în curs de desfășurare privind tentativa de asasinat a fostului Președinte și răspunsul agențiilor de aplicare a legii în acea zi.

Întrebat de președintele comisiei, Jim Jordan, dacă FBI a contabilizat toate gloanțele de la fața locului, Wray a declarat că opt gloanțe folosite au fost recuperate de pe acoperișul clădirii de pe care atacatorul a deschis focul. „În ceea ce îl privește pe fostul Președinte Trump, există unele întrebări cu privire la faptul dacă este sau nu un glonț sau un șrapnel care i-a lovit urechea”, a adăugat șeful FBI.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

„În timp ce stau aici acum, nu știu dacă acel glonț… în plus față de faptul că a provocat zgârietura, ar fi putut ateriza în altă parte”. El a adăugat: „Dar cred că am contabilizat toate gloanțele din cartușe.”

Trăgătorul Thomas Crooks a tras o salvă de opt gloanțe spre Trump folosind o pușcă AR-15 în timp ce fostul Președinte se afla pe scenă vorbind participanților la mitingul din Butler, Pennsylvania, omorând un participant la miting și rănind alți doi.

Fostul medic de la Casa Albă, Ronny Jackson, a declarat că Trump a fost împușcat în ureche, creând o rană de 2 cm lățime, potrivit unui memoriu împărtășit cu Axios. Mărturia lui Wray a venit pe măsură ce crește presiunea asupra autorităților pentru a explica ceea ce este considerat a fi un eșec uriaș de securitate în acea zi.

Christopher Paris, comisarul poliției de stat din Pennsylvania, a declarat marți în fața comisiei Camerei Reprezentanților că atacatorul în vârstă de 20 de ani a fost unul dintre cel puțin trei indivizi „suspecți” evidențiați de autoritățile de la fața locului în acea zi. Crooks a devenit un „individ special” după ce agenții de aplicare a legii l-au reperat folosind un telemetru, a spus el – și totuși ofițerii de pe teren nu au reușit să îl oprească la timp, în ciuda faptului că un ofițer a ajuns față în față cu pistolarul „cu câteva minute” înainte de „primele împușcături”.

În timpul mărturiei sale, Wray a dezvăluit, de asemenea, că, cu câteva zile înainte de atac, Crooks a căutat online informații despre asasinarea lui John F Kennedy Jr. – inclusiv distanța dintre președinte și asasinul său Lee Harvey Oswald. Căutarea a fost efectuată pe 6 iulie – în aceeași zi în care s-a înscris pentru a participa la miting.

Directorul FBI a dezvăluit, de asemenea, că Crooks a pilotat o dronă de două ori în ziua împușcăturii: o dată la ora 15:50 și din nou la ora 16:00 – cu două ore înainte de tentativa de asasinat. În timpul audierilor, șefii serviciilor de securitate au fost condamnați de parlamentari de ambele părți ale culoarului politic.

Președintele comisiei, Mark Green, a declarat că a fost „total uimit” de faptul că agenții federali nu au anulat evenimentul după ce au primit avertismentul, în timp ce reprezentantul Carolinei de Nord Dan Bishop a criticat „eșecul colosal” al Secret Service.

Citește și