• Avocații sunt nemulțumiți de înghesuiala din instanțele de judecată
  • O petiție a fost trimisă la Minister și CSM însă nu s-a primit nici un răspuns
  • Încă de anul trecut un proiect de lege pentru judecarea în online a fost propus în Parlament

Distanțarea socială n-a ajuns și în instanțele de judecată. Sute de dosare sunt programate la aceeași oră și, inevitabil, sălile se aglomerează.

Claudia este membră a Baroului București. La fel ca ceilalți colegi ai ei, nu se simte în siguranță în sălile de judecată.

Sunt săli de judecată unde nu avem o distanță între noi de nici măcar 10 cm. În general la Curtea de Apel se întâmplă această aglomerare, sunt mulți colegi care s-au plâns și de ICCJ.”, a explicat Claudia Gheorghiță, avocat.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Din cauza aglomerației, Gabriela a depus o petiție, însă sesizarea a fost plimbată de la o instituție la alta. Mai mult, în interiorul instanțelor de judecată, măsurile de igienă nu sunt respectate, iar dezinfectanții lipsesc cu desăvârșire.

Riscul de a intra în contact cu persoane infectate este foarte ridicat. Răspunsul Ministerului Justiției a fost acela că după o analiză atentă nu intră în atribuțiile sale și ca atare a transmis petiția către CSM. Eu nu pot să nu mă prezint la o cauză pentru că mă amendează.”, a mărturisit Gabriela Pruteanu, avocat.

Solemnitatea ședinței de judecată, drepturile omului, constituția sau egalitatea de șanse pot fi respectate și din spatele unui calculator.

Deși instanțele de judecată sunt digitalizate, nu există un cadru legislativ care să îi dea omului oportunitatea de a se judeca de la distanță. Doar în starea de urgență instanțele au folosit aplicațiile de meeting-uri online.

Proiect legislativ pentru judecata online

Odată cu intrarea în starea de alertă lucrurile s-au schimbat. Adrian este avocat și a depus încă de anul trecut un proiect de lege care să îi ofere dreptul cetățeanului de a se judeca online.

După ce am ieșit din starea de urgență aglomerația din instanțele de judecată efectiv nu-ți mai permitea să mai intrii în sală darămite să mai păstrezi o distanțare socială. Proiectul respectiv despre care vorbim a trecut de Senat, este în Camera Deputaților, s-a oprit acolo și se așteaptă rezultatul comisiei juridice.”, a explicat Adrian Cuculis, avocat Cuculis & Asociații.